Režiserja in igralca Ralpha Fiennesa (sam je v filmu prevzel vlogo Dickensa) je ganila zgodba igralke Ellen Ternan in znamenitega pisatelja z vso njegovo energijo in karizmo. Foto:
Režiserja in igralca Ralpha Fiennesa (sam je v filmu prevzel vlogo Dickensa) je ganila zgodba igralke Ellen Ternan in znamenitega pisatelja z vso njegovo energijo in karizmo. Foto:
The Invisible Woman
Mlado igralko, ki je bila zaradi strogih viktorijanskih pravil obsojena na življenje, polno skrivnosti, igra Felicity Jones.
Dickens
Za skrivno razmerje je javnost izvedela skoraj sedemdeset let po pisateljevi smrti, z njenim razkritjem pa naj bi britansko javnost razburila Dickensova hči Katey Dickens.

Zgodba se ne osredotoča na pisatelja, ampak na dolgo zamolčano, zatem pa ignorirano zgodbo o mladi igralki Ellen Ternan - Nelly, s katero je imel Dickens dolgo razmerje. Če so predhodne biografije razmerje poročenega pisatelja, ki je v času strogih pravil viktorijanske družbe predstavljal vzor družinskega človeka, le omenjale, se je širše o njej razpisala Claire Tomalin v romanu The Invisible Woman (Nevidna ženska), ki je prvič izšel leta 1990.
Teža s skrivnostmi obremenjenega življenja
Nelly je avtorja angleških klasik, kot sta Oliver Twist in David Copperfield, očarala leta 1857, ko je bila stara 18 let, pisatelj jih je štel 45. Redno jo je skrivoma obiskoval, ko se je odpravljal na branja svojih del. Pozneje se je ločil od žene Nelly. Obsojena na življenje, polno skrivnosti, pa ga je spremljala vse do njegove smrti leta 1870. Z likom ženske, ki je v Dickensovem življenju igrala pomembnejšo vlogo, kot so priznavali prvi biografi, se je spopadla Felicity Jones. Kot pravi Fiennes, ima britanska igralka odličen občutek za notranje dileme - "ima dar za pojasnjevanje in podajanje vseh mogočih misli, ki se ljudem podijo po glavah".
Cenjeni britanski filmski in gledališki igralec, ki je v svoji karieri nanizal pestro paleto vlog, od najhujšega sovražnika Harryja Potterja, srhljivega serijskega morilca v Rdečem zmaju do Shakespearovega Romea na odru, si je tokrat dodelil tudi vlogo Dickensa. V pogovoru za Reuters je pisatelja opisal kot vitalnega družinskega človeka, ki je bil vedno v središču zabav in pozornosti, kot avtoritativnega očeta, človeka, ki je bil lahko čudovit gostitelj, zabaven in pozoren, obenem pa krut in neusmiljen.
51-letni Fiennes, ki je v svojem režiserskem prvencu na film prelil Shakespearovo tragedijo Koriolan, se je za snemanje filma o Dickensovem življenju in razmerju z Nelly odločil, ker je želel javnosti predstaviti tisto temno, bralcem manj poznano stran pisatelja. "Dickens je bil človek velikih nasprotij in želim, da bi film ljudi spodbudil k razmišljanju."