Film januar začenja v palm Springsu, zaključil pa ga bo na Švedskem. Foto: Slovenski filmski center
Film januar začenja v palm Springsu, zaključil pa ga bo na Švedskem. Foto: Slovenski filmski center
Rok Biček
Festivala v Palm Springsu se bo seveda udeležil Biček, pa tudi dva mlada igralca iz filma, Špela Novak in Kangjing Qiu. Foto: Slovenski filmski center

Po Palm Springsu bo film pot po ZDA nadaljeval februarja in marca na filmskih festivalih v Cinequestu v Kaliforniji in v Clevelandu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Januarja bo film prikazan tudi na treh evropskih festivalih. V Franciji ga pričakujejo na festivalu prvencev v Angersu, ki bo potekal med 17. in 26. januarjem. V tekmovalni program so uvrstili 11 filmov, med njimi štiri francoske, dva italijanska in po en film iz Velike Britanije, Španije, Kazahstana, Slovaške in Slovenije.

Tako Razredni sovražnik kot italijanski film Ulica v Palermu sta bila premierno prikazana na zadnjem festivalu v Benetkah, slovaški film Čudež je svojo pot začel na festivalu v Karlovih Varih, kazahstanski film Učne ure harmonije pa je bil premierno predvajan na zadnjem Berlinalu, poleg tega so ga novembra prikazali na Liffu.

Zamižali na eno oko
Kot so še sporočili iz SFC-ja, sicer festivali zahtevajo nacionalno premiero, vendar so tokrat v Angersu naredili izjemo in Razrednega sovražnika povabili v tekmovalni program, čeprav je bila francoska premiera filma že v alpskem mestecu Les Arcs. Tam je bil film prikazan na 5. festivalu Evropskega filma, kjer si je tudi prislužil nagrado filmskega portala Cineuropa. To je bila za film že deveta mednarodna nagrada od svetovne premiere v septembru.

Na rednem sporedu v Italiji
Poleg tega se bo 17. januarja začel 25. tržaški filmski festival, na katerem bodo Razrednemu sovražniku namenili posebno projekcijo, ki bo zaznamovala začetek redne distribucije filma v Italiji. Italijanski distributer je Tucker film, ki je poskrbel tudi za distribucijo slovenske manjšinske koprodukcije Zoran, moj nečak idiot režiserja Mattea Oleotta. Italija je tretja država, kjer bo film prikazan v redni kinodistribuciji. Pred tem je distributer Trigon Film že odkupil tudi pravice za redno distribucijo v Avstriji in Švici. V Avstriji bo Razredni sovražnik v kinematografe prišel 14. januarja.

Januar se bo za Razrednega sovražnika končal na severu Evrope, kjer bo skandinavsko premiero doživel na mednarodnem festivalu v Göteborgu na Švedskem. Festival bo potekal od 24. januarja do 3. februarja, program pa bo uradno objavljen 9. januarja.