Francoski kriptologinji pri reševanju uganke pomaga ameriški profesor. Foto: Kolosej
Francoski kriptologinji pri reševanju uganke pomaga ameriški profesor. Foto: Kolosej
Dan Brown, Audrey Tautou, Tom Hanks, Ron Howard in Brian Grazer
Ekipa Da Vincijeve šifre ni želela prilivati olja na ogenj vročih razprav o filmu in knjigi. Foto: EPA

Svetujem vam lahko samo, da si filma ne ogledate, če predvidevate, da vas bo prizadel.

Ron Howard
Dan Brown
Avtor uspešnice, ki se je po svetu prodala v približno 40 milijonih izvodov, je odobril vse oddaljitve od svojega izvirnika. Foto: EPA

Vstopnice za enega najtežje pričakovanih filmov zadnjih let so bile na prodaj že pred več kot tednom dni, največji navdušenci pa si bodo lahko izdelek, ki ga je po uspešnici Dana Browna posnel Ron Howard, ogledali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju in Celju. Reševanju šifer, ki jih je pred tiste, ki so si prizadevali rešiti njegov umor in odkriti skrivnost svetega grala, postavil louvrski kustos, se bodo v ljubljanskih kinematografih danes posvetili kar enajstkrat.

O filmu ni med snemanjem v javnost pricurljala praktično nobena novica, tako da pred premiero ni bilo jasno, kako zvesto se je Brownovega izvirnika držal ameriški režiser. Če je bilo malo znanega o snemanju, pa se je toliko več novic ukvarjalo z ogorčenimi odzivi različnih skupin, ki so nasprotovale knjigi in filmu, posnetem po njej.

Ekipa miri strasti
Strasti je na premieri v Cannesu umirjal režiser Ron Howard, ki je gledalcem miroljubno predlagal, naj sami presodijo, ali si res želijo ogledati film, ki drega v samo jedro Krščanske cerkve in jo obtožuje, da je uporabljala umazana sredstva, da bi za vatikanskimi zidovi ohranila skrivnost Svetega grala, ki že stoletja preganja raziskovalce. Sveti gral naj namreč ne bi bila čaša, ampak potomci, ki sta jih imela Jezus in Marija Magdalena in ki naj bi preživeli do danes.

Gledalci, počakajte
"Zaradi kontroverzne narave zgodbe sploh ni dvoma o tem, da bo film prizadel nekaj gledalcev. Svetujem vam lahko samo, da si filma ne ogledate, če predvidevate, da vas bo prizadel," je Howard, ki se je podpisal tudi pod filma Čudoviti um in Apollo 13, občinstvu položil na srce. "Počakajte in se pogovorite s kom, ki je film videl, nato pa se odločite, ali si ga boste ogledali tudi sami," je še dodal režiser, ki je na glavni mesti v ekipi vpoklical Toma Hanksa in Audrey Taotou.

"Šifra ni dokumentarec"
Tudi zvezdnik, ki šifro v filmu rešuje kot ameriški profesor simbologije Robert Langdon, ni želel spodbujati najbolj gorečih napadalcev Da Vincijeve šifre v kateri koli obliki. "Da Vincijeva šifra ni dokumentarec, to je izdelek zelo čustvene domišljije," je dejal pred premiero v Cannesu. Proti medijem pa se je postavil Alfred Molina, ki v filmu igra katoliškega škofa Aringaroso. Dejal je, da so prav oni želeli v filmu najti kakršno koli spornost.

Triler je posodobljena različica romana
Ali je to res ali pa je film resnično tak, Howard prepušča občinstvu. "Občinstvo je zelo, zelo inteligentno in pogosto ga podcenjujemo. Samo lahko pride do svojih sklepov," je dejal. Da pa gledalci v 40 državah, ki bodo film začele predvajati 18. ali 19. maja, ne bodo preveč presenečeni, sta jih Howard in scenarist Akiva Goldsman posvarila, da filmska različica ni samo preslikava malih strani na veliko platno, čeprav sta za vse popravke dobila dovoljenje avtorja knjige Dana Browna.

"Dan je vedel, da film ne bo dobesedno tak kot knjiga. Pomagal nam je interpretirati stvari, ki jih je izvedel ali prebral, tudi takih, ki ji je odkril, potem ko je knjigo že napisal, in ki so našle svoje mesto v scenariju. Naš film je zato posodobljena različica Da Vincije šifre," je povedal scenarist trilerja, v katerem ob že omenjenih igrajo Ian McKellen, Jürgen Prochnow, Paul Bettany, Jean Reno, Etienne Chicot, Jean-Pierre Marielle in drugi.

Svetujem vam lahko samo, da si filma ne ogledate, če predvidevate, da vas bo prizadel.

Ron Howard