Razkol mora biti dejansko zelo hud, da režiser od projekta odkoraka med samim snemanjem – vsak izgubljen dan stane studio več kot milijon dolarjev, poroča The Hollywood Reporter. Foto: EPA
Razkol mora biti dejansko zelo hud, da režiser od projekta odkoraka med samim snemanjem – vsak izgubljen dan stane studio več kot milijon dolarjev, poroča The Hollywood Reporter. Foto: EPA

Filmska revija The Hollywood Reporter je zdaj objavila poročilo "iz zakulisja snemanja", v katerem navajajo, da je Lina motilo nenehno spreminjanje scenarija (poleg tega, da je film režiral, je bil tudi njegov soscenarist). Vin Diesel in Studio Universal sta menda v zadnjem hipu s snemalnega načrta črtala več ključnih lokacij v vzhodni Evropi, češ da ne bi bilo varno delati v neposredni bližini vojne.

Pojavila so se tudi druga razhajanja pri scenariju, kar je pripeljalo do tega, da je Lin "poskusil potegniti črto, prek katere se ne gre", navaja poročilo. (Kljub njegovemu nestrinjanju je studio poslal popravke v London.) Filmu je manjkal tudi igralec za osrednjega antagonista.

Razmere so se še zaostrile in pripeljale do "velikega trka" z zvezdnikom Vinom Dieslom, ki je imel prav tako predloge za film. "Justinu je naposled prekipelo in dejal je, da noben film ni vreden njegovega duševnega zdravja," poroča neimenovani vir.

Studio Universal navaja, da je do ustvarjalnih razhajanj prihajalo med Linom in studiem, ne pa med njimi in drugimi producenti, igralsko zasedbo ali ekipo. Na koncu so dosegli soglasje, da bo Justin Lin pri projektu ostal vključen kot producent, ne pa kot režiser. Ekipi je na srce položil, da naj brez slabe vesti ostanejo, znana pa je tudi že zamenjava: film bo režiral Francoz Louis Leterrier (Spopad titanov, Neverjetni Hulk, Prenašalec).

Samo še Dieslov peskovnik?
The Hollywood reporter posebej poudarja, da ima Vin Diesel pri franšizi iz leta v leto pomembnejšo vlogo in da "je postal dejavnik, ki ga je treba upoštevati" oz. "dominantna sila na snemanju, ki se ne boji pokazati svoji mišic".

Obenem je gotovo bistvo tudi to, da je za studio Universal uspeh film ključnega pomena: Hitri in drzni je njihova najdonosnejša franšiza, ki je doslej zaslužila okrog 6 milijard dolarjev. A tudi filmi postajajo vse dražji: z novim se približujejo 300-milijonskemu proračunu (to je še pred stroški promocije), od česar so morali skoraj sto milijonov odriniti za honorarje zvezdniške igralske ekipe, v kateri so poleg Vina Diesla denimo še Charlize Theron ter Jason Mamoa in Brie Larson.

Sorodna novica Dwayna Johnsona ne zanima vabilo Vina Diesla za vrnitev v Hitre in drzne

Če kdo, je najbrž Justin Lin vedel, v kakšno okolje se podaja: v 21 letih franšize je režiral že pet njenih filmov, začenši s tretjim delom, Hitri in drzni: Tokio Drift. Serijo je iz relativno skromnih, dirkalnih akcijskih filmov pregnetel v blockbusterje, natrpane s kaskaderskimi akrobacijami in posebnimi učinki. Največji mejnik je bil peti film, Fast Five (2011), ki je vpeljal Dwayna Johnsona ter zakoličil novo dobo večjih imen in ambicioznejših filmov.

Scenarij za Fast X je napisal Chris Morgan. Čeprav niso znane še nobene podrobnosti v zvezi z zgodbo, je zelo verjetno, da se vrača večina znanih obrazov iz franšize: Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Ludacris, Nathalie Emmanuel in Sung Kang.

Studio Universal načrtuje še deseti in enajsti del del franšize; skupaj z devetim bosta tvorila "sklepno trilogijo", s katero se bo serija baje končala. Fast X je napovedan za maj 2023.