V filmu Rona Howarda je še enkrat zaigral Tom Hanks, družbo pa mu tokrat dela Ayelet Zurer. Foto: EPA
V filmu Rona Howarda je še enkrat zaigral Tom Hanks, družbo pa mu tokrat dela Ayelet Zurer. Foto: EPA
Dan Brown
Dan Brown je za september napovedal novo knjigo The Lost Symbol. Foto: EPA

Potem ko je, tako kot se je to zgodilo že pri filmski priredbi knjižne uspešnice Dana Browna Da Vincijeva šifra, tudi pri Angelih in demonih Katoliška cerkev izrazila nasprotovanje filmu, ker naj bi ta krivično blatil Cerkev, se je režiser postavil v bran v svojem blogu na The Huffington Post.

V blogu poudarja, da niti on niti film nista protikatoliško usmerjena. "Naj si dovolim nekaj kontroverznosti: menim, da bo katoličanom, vključno z večjim delom predstavnikov samega vrha Cerkve, film všeč zaradi tega, kar je: razburljiva kriminalka, postavljena v navdihujočo lepoto Rima. Nenazadnje v Angelih in demonih profesor Langdon združi moči s Katoliško cerkvijo, da bi preprečil zlobni napad proti Vatikanu. Kaj natanko je v tem usmerjenega proti katolištvu?" razmišlja režiser.

Howarda je razburila predvsem kritika predsednika Katoliške lige za verska in civilna vprašanja Billa Donahueja. Ta je tako Howarda kot pisatelja Browna obtožil blatenja Katoliške cerkve z izmišljotinami. Kot piše Howard, se proti filmu "bori" v knjižici z naslovom Angeli in demoni: bolj demonski kot angelski, pretekli teden pa je nasprotovanje Brawnovemu in Howardovemu delu izrazil tudi v Daily News.

Lani Vatikan filmski ekipi filma, ki prihaja v kinematografe maja, niso dovolili snemanja v rimskih cerkvah, jeza nad ekipo pa naj se ne bi polegla še od prvega filma Da Vincijeva šifra.

Brown bo tokrat iskal izgubljeni simbol
Howardu tudi v prihodnje ne bi smelo zmanjkati dela, povezanega s pisanjem Dana Browna, saj je ameriški avtor pred nedavnim napovedal novo knjigo The Lost Symbol (Izgubljeni simbol), ki naj bi izšla 15. septembra. Kot poroča revija Variety, bodo tudi po tej knjigi posneli film.

V slovenske kinematografe prihajajo Angeli in demoni 14. maja, profesor Langdon (spet ga igra Tom Hanks) pa bo tokrat raziskoval novo zaroto. Sledenje skrivnostnemu umoru ga pripelje v labirint katakomb, kript, zapuščenih cerkva in nasilnih umorov kardinalov, Vatikanu pa grozi maščevanje bratovščine Illuminatov.

Februarja se je Rona Howarda omenjalo predvsem v povezavi s filmom Frost Nixon, ki je bil letos nominiram za najboljši film, a je kipec odnesla ekipa Revnega milijonarja. V Howardovi vitrini že stojita oskarja, dva za film Čudoviti um (leta 2001 je prejel oskarja za najboljši film in najboljšo režijo), poznamo pa ga tudi po filmu Apollo 13 iz leta 1995.

M. K.