O tem, kako Berlinale za deset dni postane osrednja atrakcija nemške prestolnice, pričajo tudi filmofili, ki so se večer pred začetkom prodaje vstopnic zabarikadirali pred blagajno. Foto: EPA
O tem, kako Berlinale za deset dni postane osrednja atrakcija nemške prestolnice, pričajo tudi filmofili, ki so se večer pred začetkom prodaje vstopnic zabarikadirali pred blagajno. Foto: EPA
Edini ameriški film v tekmovalnem sporedu je Jayne Mansfield's Car v režiji Billyja Boba Thorntona, ki si je odredil tudi glavno vlogo, ob sebi pa ima še Roberta Duvalla, Johna Hurta in Kevina Bacona. Foto: EPA
Bafte
Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo na letošnjem Berlinalu prejela Meryl Streep. Foto: EPA

Z otvoritvenim filmom, zgodovinsko kostumsko dramo Les Adieux a la Reine (Zbogom kraljica), se je v Berlinu začel 62. mednarodni filmski festival. Film Benoita Jacquota na vsem znane dogodke francoske revolucije pogleda skozi oči služinčadi v Versaillesu in nas vrne v zadnje tri dni francoske monarhije leta 1789.

Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali skoraj 400 filmov. V uradnem tekmovalnem programu se bo do 19. februarja za zlatega in srebrne medvede potegovalo 18 filmov, zunaj tekmovalnega programa pa bodo med drugim predvajali tudi za oskarja nominirano dramo Extremely Loud and Incredibly Close in kitajsko vojno epopejo The Flowers of War.

Med temami na letošnjem Berlinalu izstopata arabska pomlad in politični nemiri na Zahodu, osrednja tema pa je vsekakor prevrat, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal umetniški direktor festivala Dieter Kosslick ter dodal, da se že otvoritveni film ukvarja z radikalnimi družbenimi spremembami in politično vstajo.

O dobitnikih nagrad bo odločala mednarodna žirija, v kateri so - z britanskim režiserjem Mikom Leighom na čelu - nizozemski fotograf, oblikovalec in filmar Anton Corbijn, iranski režiser in scenarist Asgar Farhadi, francosko-britanska igralka in pevka Charlotte Gainsbourg, ameriški igralec Jake Gyllenhaal, francoski režiser Francois Ozon, alžirski pisatelj Boualem Sansasl ter nemška igralka in pevka Barbara Sukowa.

Toplo se bodo morali obleči
Organizatorji med gosti letošnjega festivala pričakujejo Angelino Jolie, Billyja Boba Thorntona, Meryl Streep, ki jo bodo nagradili s častnim zlatim medvedom za življenjsko delo, in bollywoodskega zvezdnika Šaha Rukha Khana.

Letošnji oskarjevski nominiranci lanska odkritja Berlinala
Farhadijev film Nader in Simin se ločujeta je na lanskem festivalu pobral zlatega medveda za najboljši film, poleg tega pa še oba srebrna medveda za igro. Prejeli sta ju ženska in moška igralska ekipa filma.

Slovenci zastopani kot producenti
V uradnem programu letošnjega festivala bodo prikazali tudi tri slovenske koprodukcije. V sekciji Panorama bo svetovno premiero doživel film Teone Mitevske Ženska, ki si je otrla solzo, pri katerem je sodeloval slovenski producent Vertigo Emotionfilm. V tem programu bo prikazan tudi film Parada srbskega režiserja Srđana Dragojevića. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Slovenski koproducent je Forum Ljubljana. V programu Forum pa bo premiero doživela slovensko-češka koprodukcija Mlada noč v režiji Olma Omerzuja. Pri filmu sodeluje slovenski soproducent Arsmedia.