Umetniški vodja Berlinala, ki je po narodnosti Italijan, je bil eden izmed redkih, ki so stopili na stran nagrajencev in njihove svobode govora. Foto: EPA
Umetniški vodja Berlinala, ki je po narodnosti Italijan, je bil eden izmed redkih, ki so stopili na stran nagrajencev in njihove svobode govora. Foto: EPA

Chatrian opozarja, da kritike Izraela ne gre enačiti z antisemitizmom.

Sorodna novica Ministrica na Berlinalu "ploskala samo izraelskemu nagrajencu, njegovemu palestinskemu kolegu pa ne"

Chatrian je po pisanju spletnega Spiegla izrazil podporo filmskim ustvarjalcem, ki so bili najbolj na udaru kritik. "Ne glede na lastna politična stališča in prepričanja se moramo vsi zavedati, da je svoboda izražanja ključni del demokracije," sta Chatrian in programski direktor Berlinala Mark Peranson zapisala na Instagramu in družbenem omrežju X.

Po zmagi na Berlinalu – grožnje s smrtjo
Slavnostna podelitev nagrad je doživela tako agresiven odziv, da so se nekateri zbali za svoja življenja, povzema. To je nesprejemljivo. "Solidarni smo z vsemi filmskimi ustvarjalci, člani žirije in drugimi gosti festivala, ki so bili deležni neposrednih ali posrednih groženj. Stojimo za programom letošnjega Berlinala," piše v izjavi.

Chatrian in Peranson sta spomnila na trpljenje izraelskih talcev v rokah Hamasa in ljudi v Gazi, katerih življenja so v nevarnosti. Pozvala sta k izpustitvi talcev in zapisala, da obžalovanje izgub na eni strani ne pomeni, da ni obžalovanja izgub na drugi. "Trditi drugače, je preprosto nepošteno, sramotno in polarizirajoče."

Sorodna novica Berlinale na vojni fronti: Nemčija preiskuje domnevni antisemitizem letošnjega festivala

Na podelitvi nagrad preteklo soboto so se na odru večkrat dotaknili konflikta na Bližnjem vzhodu. Tako nekateri člani žirije kot tudi nagrajenci so pozvali k prekinitvi ognja. Govorili so tudi o apartheidu v povezavi z razmerami na ozemljih, ki jih zaseda Izrael, in o genocidu v povezavi z ukrepi vojske v Gazi. Sledile so kritike, vključno z obtožbami o sovraštvu do Izraela in o antisemitizmu.

Izraelski novinar Juval Abraham, ki je skupaj s palestinskim filmskim ustvarjalcem Baslom Adro prevzel nagrado za film No Other Land o politiki naseljevanja na Zahodnem bregu, je obsodil izraelski "sistem apartheida". Kot je pozneje potrdil, od takrat prejema grožnje s smrtjo, grozili so tudi njegovi družini.

"Če nam je všeč ali ne, moramo tolerirati diskurz"
Chatrian in Peranson sta izrazila upanje, da bo Berlinale ostal "okno v svobodni svet" in prostor, kjer bodo lahko prikazani vsi filmi. "Mesto, kamor lahko pride vsak mednarodni gost, ne da bi preverjali njegova politična stališča." Pri tem sta se navezala na izjavo direktorja izobraževalnega centra Ane Frank Merona Mendela. "Napačno bi bilo vse, ki enostransko in včasih radikalno kritizirajo Izrael, označiti za antisemite," je Mendel povedal za nemško tiskovno agencijo DPA. "Če nam je to všeč ali ne, se moramo naučiti prenašati takšne razprave," je dodal.