Chris Hemsworth z ženo na premieri prejšnjega filma iz franšize o Thoru. Foto: AP
Chris Hemsworth z ženo na premieri prejšnjega filma iz franšize o Thoru. Foto: AP

Podjetje Disney je preložilo premieri novih filmov o Indiani Jonesu in Marvelovih superjunakih za skoraj leto dni. Tokrat razloga ne gre iskati neposredno pri pandemiji koronavirusa ali pri trenutno nizkih zaslužkih v kinodvoranah, temveč pri zamudah pri produkciji (ki pa so seveda povezane s pandemijo). Nadaljevanje Črnega panterja na primer še vedno snemajo v Atlanti.

Sorodna novica Harrison Ford poškodovan med snemanjem Indiane Jonesa

Film o Indiani Jonesu, v katerem igra 80-letni Harrison Ford, zamuja tudi zaradi igralčeve poškodbe ramena junija letos. Medtem ko je Ford okreval, je režiser James Mangold sicer snemal naprej brez njega, a v filmu je omejeno število prizorov, v katerih se protagonist ne pojavi.

Operaterji kinematografov sicer upajo na blockbusterje: tak tip filma pomaga zvabiti največ gledalcev nazaj v kinodvorane.

Učinek domin: treba je upoštevati predvideno zaporedje
Filmi o Marvelovih superjunakih so med seboj povezani in zamuda pri enem vpliva tudi na druge. V pripravi so filmi Black Panther: Wakanda Forever, Thor: Love and Thunder in Doctor Strange in the Multiverse of Madness, ki so vsi povezani v Marvelovem filmskem vesolju.

Novi Doctor Strange bo namesto v marcu premiero dočakal 6. maja 2022. To je premiero Thora s 6. maja potisnilo na 8. julij, Črnega panterja pa z julija na 11. november naslednjega leta.

Filma The Marvels in Ant-Man and the Wasp: Quantumania bosta v kinematografih šele leta 2023.

Sorodna novica S poravnavo končana tožba med Scarlett Johansson in podjetjem Disney

Peta izdaja Indiane Jonesa s Harrisonom Fordom bo v kinodvoranah namesto julija leta 2022 šele leto dni pozneje, junija 2023, ko bo Ford star že 81 let, akcijski spektakel o pustolovskem arheologu še vedno nima naslova. Ford je igral v prvem filmu Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom že leta 1981.

Industrija še vedno ni našla idealnega načina distribucije
Covid je temeljito pretresel prijeme filmske distribucije: studii so začeli preizkušati model sočasne distribucije filmov v kinematografih in na plačljivih platformah. Potem ko so pri Disneyju Črno vdovo, Cruello ter Rayo in poslednjega zmaja sočasno poslali na platformo Disney+ in v kino, so se spet zavezali velikemu platnu – vsaj do preklica. Vsi filmi, ki so načrtovani za leto 2021, bodo najprej 45 dni ekskluzivno v kinematografih, potem pa se selijo na digitalne platforme. Za leto 2022 in naprej pa Disney strategije še ni potrdil.