Vse povsod naenkrat je bil z enajstimi nominacijami tudi največji favorit pred nedeljskim večerom. Foto: Reuters
Vse povsod naenkrat je bil z enajstimi nominacijami tudi največji favorit pred nedeljskim večerom. Foto: Reuters
Michelle Yeoh je bila prvič nominirana in nato oskarja osvojila pri 60 letih.
Michelle Yeoh je bila prvič nominirana in nato oskarja osvojila pri 60 letih. "Dame, naj vam nikoli nihče ne govori, da so vaša najboljša leta že za vami!" Foto: EPA

Pol stoletja po Botru je na oskarjih slavila zelo drugačna priseljenska zgodba.

Znanstveno-fantastični film, v katerem mora kitajska priseljenska družina svoje težave s komunikacijo reševati tako, da preskakuje med vzporednimi vesolji, je dobil tudi tri igralske oskarje: Ke Huy Quan in Jamie Lee Curtis za stranski vlogi, predvsem pa je pisala zgodovino Michelle Yeoh. Postala je prva igralka azijskega rodu z oskarjem za najboljšo glavno vlogo. Upodobila je preobremenjeno lastnico pralnice, ki ugotovi, da imajo njene različice v vzporednih vesoljih popolnoma druge sposobnosti in veščine kot ona sama.

Film je bil nagrajen tudi za najboljši izvirni scenarij ter za montažo.

S tremi igralskimi oskarji ter oskarji za režijo, scenarij in najboljši film je Vse povsod naenkrat dobil več visokoprofiliranih oskarjev kot kateri koli drug film v zgodovini teh nagrad. Doslej sta le dva filma v zgodovini dobila po tri igralske oskarje: Tramvaj poželenje in Televizijska mreža. V resnici sta od leta 2009 samo dva filma na oskarjevski podelitvi pobrala pet ali več kipcev.

Pogovor z Ano Jurc o podelitvi oskarjev
Sorodna novica Najboljši film je Vse povsod naenkrat

Praznih rok ostali ...
Veliko nagrad za en film pomeni, po drugi plati, veliko osmoljencev: popolnoma brez oskarjev so ostali drama o zlorabi položaja Tar, biografski spektakel Elvis, družbena satira Trikotnik žalosti, Spielbergov avtobiografsko obarvani epos Fabelmanovi ter irska tragikomedija Duše otoka.

Drugi najbolj nagrajeni film večera je s štirimi oskarji postal nemška vojna drama Na Zahodu nič novega, ki je nastala v produkciji Netflixa ter v režiji Edwarda Bergerja. Nagrajen je bil za najboljši mednarodni film, za fotografijo, scenografijo ter za glasbeno podlago.

Jamesa Camerona nocoj ni z nami. Veš, da je šov predolg, ko niti James Cameron ne zdrži tako dolgo. (...) Nekateri pravijo, da ga ni zato, ker ni bil nominiran za režijo. In čeprav zelo težko verjamem, da bi tako globoko skromen človek naredil kaj takega, argument stoji. Kaj je narobe z Akademijo, da ne nominira tipa, ki je režiral Avatar? Ali mislijo, da je ženska?!

Jimmy Kimmel

Kimmel bril norce iz klofute in Cameronovega bojkota
Voditelj Jimmy Kimmel, ki se je uvodoma – v slogu Mavericka – na oder spustil s padalom, je v svoj uvodni govor natrosil nekaj milih šal na račun udeleženih – in Akademije: "Hočemo, da se zabavate in da se počutite varno. Še pomembneje: hočemo, da se jaz počutim varno. Zato smo uvedli stroga pravila. Če bo kdo v tej dvorani med šovom nasilen, mu bomo dali oskarja za najboljšo vlogo in mu dovolili 18-minuten zahvalni govor." S tem je organizacijo zbodel na račun lanske neustrezne reakcije na izpad Willa Smitha.

V nadaljevanju se je voditelj spotaknil še ob odsotnost Jamesa Camerona in Toma Cruisa ("Oba tipa, ki sta nam lani dopovedovala, naj se vrnemo v kino, nista prišla v kino."), ob finančno polomijo Babilona in ob nabor nominirancev: "Krasno leto za raznolikost. Imamo nominirance z vseh petih ... koncev Dublina." In pa še: "To, da je nominiranih pet irskih igralcev, je občutno povečalo verjetnost še enega pretepa na odru."

V industriji, kjer je bilo deset najdonosnejših filmov lanskega leta nadaljevanj ali adaptacij, Vse povsod naenkrat predstavlja dobrodošlo prevetritev. Foto: AP
V industriji, kjer je bilo deset najdonosnejših filmov lanskega leta nadaljevanj ali adaptacij, Vse povsod naenkrat predstavlja dobrodošlo prevetritev. Foto: AP

Včasih v tej deželi ni bilo dovoljeno, da bi si dva moška delila skrbništvo nad oskarjem.

Jimmy Kimmel (o skupni zmagi Daniela Kwana in Daniela Scheinerta)

A vrnimo se k nagradam. Drugo največjo nagrado večera, oskarja za najboljšo režijo, sta, kot omenjeno, prejela Daniel Kwan in Daniel Scheinert, dva petintridesetletnika, ki se predstavljata kot tandem "Daniela" (The Daniels); že pred tem sta se na oder povzpela še po oskarja za najboljši izvirni scenarij. Postala sta tretji režijski dvojec v zgodovini s to nagrado. (Robert Wise in Jerome Robbins sta bila leta 1961 nagrajena za Zgodbo z Zahodne strani, brata Coen pa leta 2007 za Ni prostora za starce ter leta 2010 za Pravi pogum.)

"Svet se hitro spreminja in naše zgodbe ne morejo dohitevati tega tempa," je v sklepnem zahvalnem govoru poudaril Daniel Kwan. "Včasih se je malo srhljivo zavedati, da se filmi premikajo v roku let, svet na internetu pa v roku milisekund. A vseeno polagam vero v naše zgodbe."

Kategorija najboljšega igralca je bila tista, v kateri je bilo letos morda najtežje napovedati zmagovalca. Na koncu se je tehtnica nagnila v korist Brendana Fraserja in ne Austina Butlerja. Foto: AP
Kategorija najboljšega igralca je bila tista, v kateri je bilo letos morda najtežje napovedati zmagovalca. Na koncu se je tehtnica nagnila v korist Brendana Fraserja in ne Austina Butlerja. Foto: AP
"Nobenega pritoževanja o tem, kako dolg je šov. Jaz sem pogledal vse vaše filme in zdaj sem jaz na vrsti, da vas prisilim tri ure in pol sedeti v kinu." Foto: AP

Neverjetna preobrazba Brendana Fraserja ni ostala spregledana
Akademija je še enkrat dokazala, da ljubi zgodbe povratnikov in pa dramatične telesne preobrazbe. Najboljši igralec je tako postal Brendan Fraser. Kit, filmska adaptacija drame Samuela D. Hunterja, je bila za 54-letnega Fraserja priložnost, da pokaže, da njegov domet seže dlje od akcijskih komedij, s katerimi je zaslovel v devetdesetih. "Hvala Darrenu Aronofskemu, ker mi je vrgel ustvarjalni rešilni pas in me potegnil na Kitovo ladjo," se je poetično izrazil vidno šokirani Fraser. V Kitu igra morbidno debelega in depresivnega univerzitetnega profesorja, ki poskuša rešiti svoj odnos z najstniško hčerko.

Michelle Yeoh piše zgodovino: postala je prva igralka azijskega rodu z oskarjem za najboljšo glavno vlogo. (Obenem je tudi prva nebelska igralka s tem odličjem v zadnjih dvajsetih letih.) V zahvalnem govoru je nagovorila "vse deklice, ki gledajo doma in so videti tako kot jaz": "To je žarek upanja in možnost, to je dokaz, da se sanje uresničijo. In dame, naj vam nikoli nihče ne govori, da so vaša najboljša leta že za vami!" Nagrado je posvetila "vsem mamam, ki so tiste prave superjunakinje – brez njih ne bi bilo nikogar od nas danes tukaj."

"Dobila sem oskarja!" Jamie Lee Curtis, samooklicano "dete nepotizma" (ang. nepo baby), v letošnji sezoni nagrad navdušuje s svojimi spontanimi izjavami in nastopi. Foto: Reuters

Po večdesetletni karieri v kinematografiji Hongkonga je v Maleziji rojena Michelle Yeoh postala stalnica prvih hollywoodskih velikih studijskih filmov z azijskimi igralskimi zasedbami; a Vse povsod naenkrat je bila njena prva glavna vloga v ameriškem filmu.

Lanska lavreata Troy Kotsur in Ariana de Bose sta že v začetku večera nakazala, kam se bo nagnila tehtnica: prva dva igralska oskarja, za igralca in igralko v stranski vlogi, je podelila članoma iste ekipe.

Zgodba kot iz filma
Najboljši stranski igralec je – in to je bila na stavnicah najbolj gotova zmaga večera – postal Ke Huy Quan. (V Vse povsod naenkrat ni samo igral, pač pa je bil tudi koordinator kaskaderjev.) V Vietnamu rojeni Quan, ki je bil svoj čas otroška zvezda, potem pa za dvajset let igralstvo obesil na klin, ker ni dobival vlog, je priznal, da se večkrat skoraj odpovedal svojim sanjam, in v solzah povedal še: "Moja pot se je začela na čolnu, leto dni sem preživel v begunskem taborišču, zdaj pa sem tukaj. Pravijo, da se take stvari zgodijo samo v filmih – ne morem verjeti, da se dogajajo meni. To je resnični ameriški sen!"

Ke Huy Quan:
Ke Huy Quan: "Moja mama je stara 84 let in gleda od doma. Mama, oskarja sem dobil!" Foto: AP
Tako rekoč do zadnjega trenutka je veljalo, da Lady Gaga na oskarjih ne bo nastopila, češ da je zaposlena s snemanjem filma Joker 2. Na koncu je prišla in svojo pesem izvedla za oskarjevski oder netipično: v strganih kavbojkah, športnih copatih in brez ličil. Foto: AP
Tako rekoč do zadnjega trenutka je veljalo, da Lady Gaga na oskarjih ne bo nastopila, češ da je zaposlena s snemanjem filma Joker 2. Na koncu je prišla in svojo pesem izvedla za oskarjevski oder netipično: v strganih kavbojkah, športnih copatih in brez ličil. Foto: AP

Hčerka dveh oskarjevskih nominirancev
64-letna Jamie Lee Curtis je svojo prvo oskarjevsko nominacijo dosegla v isti kategoriji kot njena mama, Janet Leigh (ki je bila nominirana za stransko vlogo v filmu Psiho) – a Jamie je nominacijo kronala tudi z oskarjem. "Zdi se, da na odru stojim sama, a ni tako. Vsem, ki ste me podpirali v vseh žanrskih filmih, ki sem jih v karieri posnela, več sto tisočim ljudem – pravkar smo skupaj dobili oskarja!" Zahvalila se je tudi svojima slavnima staršema, že omenjeni Janet Leigh in Tonyju Curtisu.

Če bi v tej kategoriji zmagala prav tako nominirana Angela Bassett, bi bil to prvi igralski oskar za kak Marvelov film (Črni panter 2: Wakanda za vedno).

Prav tako je bil Vse povsod naenkrat nagrajen za najboljšo montažo; montažer Paul Rogers je posebej poudaril, da "je tole šele moj drugi film, ljudje".

V rahlem odstopu tradicije se je večer pred tem začel s podelitvijo oskarja za najboljši celovečerni animirani film: The Rock in Emily Blunt sta oskarja izročila stop-motion animaciji Ostržek Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio). "Animacija ni žanr, animacija je film – pripravljeni smo, da se povzpnemo na naslednjo stopničko in da smo del pogovora," je Akademijo v svoji zahvali opozoril mehiški cineast (tudi njegov naslednji projekt bo namreč animiran celovečerec).

Ljudje se pričkajo okrog tega, ali je bolj aktualna televizija ali film. Ampak TV ne zmore vsega, kar zmore film – na primer izgubiti sto milijonov dolarjev. Hej, je ekipa Babilona nocoj z nami?

Jimmy Kimmel

V štirih zaporednih kategorijah zmaga Na Zahodu nič novega
Za najboljšo fotografijo je oskarja osvojil Britanec James Friend, ki je nemško vojno dramo Na Zahodu nič novega ovil v hladne odtenke sive in modre ter obdržal podobno prvoosebno perspektivo kot Erich Maria Remarque v literarni predlogi filma.

Prav ta film (v režiji Edwarda Bergerja in v Netflixovi produkciji) je postal tudi najboljši mednarodni film: Nemčija je s tem prehitela letos prav tako nominirane Argentino, Belgijo, Poljsko in Irsko. To je prvi oskar za Nemčijo v mednarodni kategoriji po drami Življenja drugih (2006) in četrti v zgodovini.

Elizabeth Banks je nagrado pomagal podeliti
Elizabeth Banks je nagrado pomagal podeliti "medved na koki" – protagonist filma, ki ga je režirala, in ki naslednje leto najverjetneje ne bo nominiran za oskarja. Foto: Reuters

Berger se je zahvalil tudi svojemu glavnemu igralcu, Felixu Kammererju, ki se mu je pridružil na odru: "To je bil tvoj prvi film, pa si nas nosil na plečih, kot da ni nič".

Tik za tem je film Na Zahodu nič novega prinesel oskarja tudi scenografu Christianu M. Goldbecku in Volkerju Bertelmannu, ki je za film sestavil anahronistično glasbeno podlago.

Za najboljšo izvirno pesem je bila nagrajena pesem Naatu Naatu iz indijskega glasbenega spektakla RRR. M. M. Keeravaani je v svojem zahvalnem govoru improviziral na melodijo The Carpenters, ob katerih je, tako pravi, odraščal. V svoji kategoriji je med drugim premagal dve ogromni zvezdi, Lady Gago in Rihanno.

Spregledane režiserke, nagrajena scenaristka
Čeprav sta v letih 2020 in 2021 oskarja za režijo dobili režiserki (Chloe Zhao za Deželo nomadov in Jane Campion za Moč psa), letos za najboljšo režijo ni bila nominirana niti ena avtorica. Kljub temu pa za presenečenje večera velja oskar za najboljši prirejeni scenarij: dobila ga je Sarah Polley za dramo Women Talking in tako pretrgala zmagovalni niz drame Na Zahodu nič novega. "Rada bi se zahvalila Akademiji, da ni bila na smrt užaljena ob besedicah "ženske" in "govorijo" tako blizu skupaj", je uvodoma pripomnila Kanadčanka, ki je film tudi režirala.

Na tej točki že malo pogrešate klofute, kajne?

Jimmy Kimmel (po dveh urah, nekje na polovici podelitve)

Oskar za kritiko Putinove Rusije
V dokumentaristični kategoriji, ki je pogosto odraz zgodovinskega trenutka in družbene klime, se odraža rusko-urajinski konflikt: najboljši dolgometražni dokumentarec je postal politični film Navalny režiserja Daniela Roherja. Režiser je besedo obstopil tudi ženi portetiranca, prvaka ruske opozicije Alekseja Navalnega, Juliji: "Moj mož je v zaporu samo zato, ker je govoril resnico, ker je branil demokracijo. Aleksej, sanjam o dnevu, ko boš svoboden in bo svobodna naša domovina."

Sarah Polley:
Sarah Polley: "Rada bi se zahvalila Akademiji, da ni bila na smrt užaljena ob besedicah 'ženske' in 'govorijo' tako blizu skupaj." Foto: AP

Kimmel: "Kategorije, ki še dodatno podaljšujejo ta šov, so ..."
Najboljši kratki igrani film je postal An Irish Goodbye v režiji Toma Berkeleya in Rossa Whita, najboljši kratki dokumentarni film pa The Elephant Whisperers, ki sta ga podpisali Kartiki Gonsalves in Guneet Monga. Oskarja za kratkometražno animacijo je prejel film Fant, krt, lisica in konj; Charlie Mackesy in Matthew Freud sta ga ustvarila po predlogi Mackesyjeve istoimenske vzgojne povesti, ki je izšla tudi v slovenskem prevodu.

Prva temnopolta dvakratna oskarjevka: Ruth Carter
Za najboljše ličenje in pričeske je bila nagrajena maskerska trojica, ki je sodelovala pri drami Kit: Adrien Morot, Judy Chin in Anne Marie Bradley.

Za afrofuturistično kostumografijo Marvelovega spektakla Črni panter 2 je bila – ob stoječih ovacijah – nagrajena Ruth Carter. V svojem govoru ("Hvala Akademiji, da je prepoznala, da je superjunakinja temnopolta ženska") se je med drugim priporočila pokojnemu Chadwiku Bosemanu, češ da naj popazi na njeno mamo, ki je pred nekaj dnevi umrla v 102. letu starosti. Ko je Ruth Carter oskarja v tej kategoriji osvojila leta 2019 (za prvega Črnega panterja), je postala prva temnopolta kostumografinja z oskarjem – in zdaj je še prva temnopolta dvakratna oskarjevka.

Le enkrat v zgodovini je najboljši mednarodni film na koncu večera osvojil tudi oskarja za najboljši film – to je bila leta 2019 Parazit. Filmu Na Zahodu nič novega letos to ni uspelo, a vseeno ekipa domov potuje s štirimi nagradami. Foto: AP
Le enkrat v zgodovini je najboljši mednarodni film na koncu večera osvojil tudi oskarja za najboljši film – to je bila leta 2019 Parazit. Filmu Na Zahodu nič novega letos to ni uspelo, a vseeno ekipa domov potuje s štirimi nagradami. Foto: AP
Februarja je nastopila v polčasu Super Bowla, zdaj pa še na oskarjih kot izvajalka nominirane pesmi – Rihanna. Foto: AP
Februarja je nastopila v polčasu Super Bowla, zdaj pa še na oskarjih kot izvajalka nominirane pesmi – Rihanna. Foto: AP

Jimmy Kimmel, ki ga razen za uvodni monolog prvo uro podeljevanja nagrad ni bilo na spregled, se je nato čez oder sprehodil v spremstvu oslice Jenny, "igralke" iz drame Duše otoka – pojasnil je, da je nocoj ona žival za "čustveno podporo", če bi kdo potreboval objem ali tolažbo.

Avatar vizualno, Top Gun pa zvočno nenadkriljiv
Blockbusterji v naboru nominirancev praviloma pomagajo dvigati gledanost podelitve oskarjev – in letos sta bila taka filma dva, nadaljevanji Avatarja in Top Guna. Oba sta bila nagrajena, a bolj borno.

Režiserka Elizabeth Banks je (v družbi "medveda na koki") prvega in edinega oskarja izročila ekipi znanstveno-fantastičnega spektakla Avatar. Mojstri učinkov so se zahvalili (odsotnemu) Jamesu Cameronu, "čigar prstni odtis je na vsakem kadru tega filma". V isti kategoriji je bil leta 2009 nagrajen tudi prvi del Avatarja.

Oskarja za najboljši zvok je prejela ekipa akcionerja Top Gun: Maverick, ki se je med drugim zahvalila "vsem, ki so film pogledali – v kinu".

Glasbeno spremljavo segmentu In memoriam je letos poskrbel Lenny Kravitz. Med filmskimi ustvarjalci, ki so nas zapustili v zadnjem letu, so Irene Papas, Ian Whitaker, Robbie Coltrane, Kirstie Allie, Ray Liotta, Angelo Badalamenti, Irene Cara, Julia Reichert, Jean-Luc Godard, Burt Bacharach, Angela Lansbury, Wolfgang Petersen, Gina Lollobrigida, Vangelis, James Caan, Raquel Welch, Olivia Newton-John in drugi.

Najboljša igralca lanskega filmskega leta: Michelle Yeoh in Brendan Fraser. Foto: AP
Najboljša igralca lanskega filmskega leta: Michelle Yeoh in Brendan Fraser. Foto: AP

Brez novotarij in eksperimentiranja
Po lanski podelitvi oskarjev, na kateri so več "tehničnih" kategorij izrezali iz prenosa v živo, kar je strokovna javnost sprejela s precejšnjim ogorčenjem, se je Akademija letos vrnila k prejšnjemu modelu. Pravzaprav je bila cela prireditev precej klasična, kar pomeni predvsem privlačne plesne točke, vključno z Rihanno, Lady Gaga in ekipo indijskega filma RRR. "Klasično" pomeni tudi šov, ki se zavleče prek napovedane minutaže – prireditev je bila tokrat dolga dobre tri ure in pol.

Kot je znano, je letos v zaodrju čakala tudi novosestavljena "krizna ekipa", ki naj bi pomagala hitreje in primerneje reagirati na incidente, kakršen je bila lanska klofuta. Letos se podelitve nista udeležila niti Will Smith (Akademija mu je za deset let prepovedala prisotnost) niti Chris Rock, ki je na to temo nedavno pripravil stand-up šov.

95. podelitev oskarjev z nespornim zmagovalcem
OSKARJI 2023

Najboljši film
Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once) – producenti: Daniel Kwan, Daniel Scheinert in Jonathan Wang

Najboljša režija
Daniel Kwan in Daniel Scheinert: Vse povsod naenkrat

Najboljša igralka v glavni vlogi
Michelle Yeoh, Vse povsod naenkrat

Najboljši igralec v glavni vlogi
Brendan Fraser, Kit

Najboljša igralka v stranski vlogi
Jamie Lee Curtis, Vse povsod naenkrat

Najboljši igralec v stranski vlogi
Ke Huy Quan, Vse povsod naenkrat

Najboljša fotografija
James Friend, Na Zahodu nič novega

Najboljši izvirni scenarij
Daniel Kwan & Daniel Scheinert, Vse povsod naenkrat

Najboljši prirejeni scenarij
Sarah Polley, Women Talking

Najboljši animirani celovečerec
Ostržek Guillerma del Tora – Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar in Alex Bulkley

Najboljši dokumentarni celovečerec
Navalny – Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller in Shane Boris

Najboljši mednarodni film
Nemčija: Na Zahodu nič novega

Najboljša montaža
Paul Rogers, Vse povsod naenkrat

Najboljši zvok
Top Gun: Maverick – Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon in Mark Taylor

Najboljša scenografija
Na Zahodu nič novega – Christian M. Goldbeck in Ernestine Hipper

Najboljša kostumografija
Črni panter: Wakanda za vedno – Ruth E. Carter

Najboljše ličenje in pričeske
Kit – Adrien Morot, Judy Chin in Annemarie Bradley

Najboljša izvirna glasbena podlaga
Volker Bertelmann, Na Zahodu nič novega

Najboljša izvirna pesem
Naatu Naatu iz filma RRR

Najboljši igrani kratki film
An Irish Goodbye – Tom Berkeley in Ross White

Najboljši animirani kratki film
The Boy, the mole, the fox and the horse – Charlie Mackesy in Matthew Freud

Najboljši dokumentarni kratki film
The Elephant Whisperers – Kartiki Gonsalves in Guneet Monga

Najboljši posebni učinki
Avatar: pot vode – Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon in Daniel Barrett

Recenzije nominiranih filmov