Zasedba in ustvarjalci filma Pokrajina št. 2 so domov odnesli največ vesen. Foto: MMC RTV SLO
Zasedba in ustvarjalci filma Pokrajina št. 2 so domov odnesli največ vesen. Foto: MMC RTV SLO
11. festival slovenskega filma
Demeter Bitenc je bil očaran (tudi) nad voditeljico Blažko Müller Pograjc - njen kolega Primož Ekart je takoj opazil, da v tekmi z Demetrom 'nima šans'. Foto: MMC RTV SLO
11. festival slovenskega filma
Blažka pa, kot je v šali pripomnila, 'ni imela šans', ko se je po odru in z njega sprehodila zapeljiva Maja Martina Merljak. Gospodje so se kar pulili, kdo bo v belo odeti rdečelaski pomagal po stopnicah. Foto: MMC RTV SLO
11. festival slovenskega filma
Vesno za najboljšo režijo je Vinku Möderndorferju izročil lanski dobitnik tega priznanja Marko Naberšnik, ki se je podpisal pod uspešnico Petelinji zajtrk. Foto: MMC RTV SLO

Film Vinka Möderndorferja, ki se ukvarja s (še) vedno aktualno tematiko povojnih pobojev, v njem pa se veliko in nazorno preliva kri in – seksa – je prejel večino najpomembnejših nagrad na 11. festivalu slovenskega filma v Portorožu, med drugim se je z vesno za najboljšo stransko igralko okitila Merljakova, ki je ves večer pritegovala poglede v beli toaleti, s katero je (skoraj) edina upoštevala to, da je le šlo za podelitve najpomembnejših filmskih nagrad v slovenskem prostoru in bi morda kavbojke, ki jih je nosila večina prisotnih, vsaj za en dan lahko pustili na dnu omare.

Kot je igralkin prihod na oder in prizore seksa v Möderndorferjevem filmu, v katerih menda Maja še posebej blesti, komentiral duhoviti član strokovne žirije in podeljevalec nagrad na odru Miha Hočevar (poleg njega so bili razsodniki o dobitnikih vesen še Demeter Bitenc, Marko Crnkovič in Mateja Valentinčič): "Seks vedno vžge, če vžge!"
Podelitev vesen v portoroškem Avditoriju, ki je bil sicer tudi v prejšnjih dneh središče festivala, je bila, tudi po zaslugi voditeljskega para, Primoža Ekarta in Blažke Müller Pograjc, ki sta si utrinke iz zgodovine slovenskega filma sposodila pri Marcelu Štefančiču jr., prijetna in gledljiva, za glasbeno popestritev so poskrbeli nenavadneži Same babe in čutna Katja Šulc, ki je svoj džezovski vokal pilila v New Yorku (poznate pa jo morda tudi kot voditeljico oddaje Knjiga mene briga na TV Slovenija), nekaj zabavnih trenutkov pa so v prireditev vnesli tudi filmarji sami. In živahni Demeter Bitenc, seveda.
Zaušnica ministru in sodelavcem
Jan Cvitkovič
, dobitnik vesne za najboljši kratki film, je tako v svojem slogu poslal simbolično "brco v rit" vsem tistim, ki so zadnja štiri leta "uničevali slovenski film" (s čimer je seveda namigoval na vse peripetije okrog filmskega sklada in še marsikaj), Hočevar pa je po uvodu, v katerem je povedal, da si je morala žirija ogledati "odločno preveč" filmov, povedal, da je minister, kot se je pohvalil, sicer na letošnjem festivalu morda res zasledil več filmov kot kdajkoli prej, a precej izdelkov, ki so bili uvrščeni v program, tja ne sodi, ampak so tam, da "zapolnijo prostor".
Za nami je torej še en filmski festival, tokrat ga z izkupičkom malce manj sušnega slovenskega filmskega leta, upajoč na (še) boljše leto pred nami, je direktor Samo Rugelj sklenil z besedami: "Pa smo! Se vidimo naslednje leto v Portorožu."
Alenka Klun
V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov s podelitve vesen in pogostitve po njej.