77. mednarodni filmski festival v Cannesu se začne jutri in traja do 25. maja. V uradni tekmovalni program se je izmed več tisoč prijavljenih kratkometražcev uvrstilo 11 filmov.

V naslovni vlogi filma Mož, ki ni mogel molčati nastopa hrvaški igralec Goran Bogdan. Foto: Antitalent
V naslovni vlogi filma Mož, ki ni mogel molčati nastopa hrvaški igralec Goran Bogdan. Foto: Antitalent

Mož, ki ni mogel molčati je nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije. Scenarij za film je napisal in posnel hrvaški režiser Nebojša Slijepčević, direktor fotografije je Gregor Božič. Film je nastal pod okriljem hrvaške producentske hiše Antitalent, producenta sta Katarina Prpić in Danijel Pek. Koproducenti so Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francija), Katya Trichkova (Contrast Films, Bolgarija) in Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija), so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Le eden od 500 potnikov "ne more molčati"
14-minutni film je posnet po resničnih dogodkih v Bosni in Hercegovini leta 1993. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

V glavni vlogi igra hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, ob njem pa še francoski igralec Alexis Manenti ter Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina. Manentija smo pred kratkim lahko videli v vlogi zdravnika v Varuhih formule, slovenski igralski prispevek pa predstavlja vsestranski umetnik Pop Tasić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji.

Sorodna novica Kaj lahko pričakujemo od Cannesa? Nekaj velikanov, ščepec režiserk, nov Sorrentino, zadnji Goddard.

Po besedah slovenskega producenta Virca je zgodba, ki jo prinaša film Mož, ki ni mogel molčati, "izjemno pomembna tudi za današnji čas, saj pripoveduje o moralni dilemi velike večine ljudi, ki zaradi strahu gledajo stran. Festival v Cannesu je največji in najpomembnejši svetovni filmski festival, njegov glavni tekmovalni program pa sveti gral in ambicija vsakega filmarja."

"Delo pri Nebojševem filmu je bilo izjemno premišljeno, od začetne ideje do realizacije in distribucije, vse je bilo natančno in spretno odmerjeno. V filmu poleg tega nastopajo odlični igralci, producenti pa so priskrbeli relativno visok proračun, da izvedba ni utrpela preveč kompromisov. Sam sem se trudil predvsem za to, da bi na prvi pogled komorna zgodba dobila svojo lastno, specifično filmsko podobo. Filmu napovedujem dolgo in uspešno festivalsko pot, upam, da bo kmalu predstavljen tudi slovenskemu občinstvu," pa je dejal Božič.

Večkratno ovenčani dokumentarist
Leta 1973 v Zagrebu rojeni Nebojša Slijepčević je diplomiral iz filmske režije na tamkajšnji Akademiji dramskih umetnosti. Podpisal je režijo dveh uspešnih dokumentarnih celovečercev: Gangster te ljubi (2013) in Srbenka (2018) ter množice kratkih dokumentarnih in igranih filmov. Njegovi filmi so bili na ogled na najpomembnejših svetovnih festivalih dokumentarnega filma, kjer so prejeli več kot 40 nagrad. Štirikrat je slavil na Sarajevskem filmskem festivalu, dvakrat na ZagrebDoxu, omeniti pa velja nagrado Doc Alliance Selection Award, s filmom Srbenka pa se je uvrstil v ožji izbor za Evropsko filmsko nagrado.

Prizor iz celovečernega dokumentarnega filma Cent'anni, ki ga podpisuje režiserka Maja Doroteja Prelog. Foto: Cvinger Film
Prizor iz celovečernega dokumentarnega filma Cent'anni, ki ga podpisuje režiserka Maja Doroteja Prelog. Foto: Cvinger Film

Pomemben del canskega festivala je tudi filmska tržnica (Marché du Film), kjer bo tudi SFC predstavil novosti nacionalne kinematografije, letos se bosta odvili projekciji dveh filmov.

Sorodna novica Novi celovečerec Sonje Prosenc v glavnem tekmovalnem programu festivala Tribeca

Odrešitev za začetnike in Cent'anni
Na zaprti projekciji se bo selektorjem evropskih festivalov in distributerjem predstavil igrani celovečerec Odrešitev za začetnike režiserke Sonje Prosenc, ki je nastal v produkciji Monoo. Film bo svetovno premiero doživel junija na festivalu Tribeca v New Yorku. Italijanski prodajni agent Illmatic Film Group pa bo na projekciji za akreditirane iskal kupce za celovečerni dokumentarec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog, ki je nastal v produkciji Cvinger filma. Dokumentarec je sicer imel svetovno premiero januarja na filmskem festivalu v Trstu.

Vsi trije filmi so nastali s podporo SFC-ja, ki se bo tudi tokrat predstavil v sklopu paviljona SEE. Izšel pa je tudi tiskani katalog, ki bo zbrani filmski javnosti predstavil celovečerne in kratke filme, ki prihajajo na ogled.