Se zdaj, ko je Akademija seznam že objavila, sploh še da vložiti zamujene prijave? Foto: Mitja Ličen
Se zdaj, ko je Akademija seznam že objavila, sploh še da vložiti zamujene prijave? Foto: Mitja Ličen

Če je kaj narobe s prijavo, smo odgovorni mi.

Igor Koršič (DSFU)
igor Koršič
Po Koršičevih besedah naj bi bil "keč" v tem, da so pri DSFU-ju zamenjali tajnico, nova pa, čeprav je bila primopredaja poslov izvedena, ni vedela, da mora dokumentacijo poslati v Los Angeles, preostali na društvu pa so mislili, da je bila naloga že opravljena. Foto: MMC RTV SLO
72 dni
V hrvaškem kandidatu za oskarja nastopa tudi režiserjev oče Rade Šerbedžija. 72 dni je črna komedija o družini iz Like, ki se preživlja na račun babičine pokojnine. Film je bil nagrajen na filmskih festivalih v Pulju in Zadru, predvajali pa so ga tudi na številnih mednarodnih festivalih.

Slovenije med kandidati za nominacijo ni, ker prijave sploh ni poslala, čeprav je Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), ki po sklepu akademije opravlja izbor za Slovenijo, za letošnjega kandidata izbralo film Circus Fantasticus Janeza Burgerja. Predsednik DSFU Igor Koršič je kot razlog za to navedel "velik nesporazum med tajnicami".

Koršič priznava napako, Burger pričakuje, da jo bo popravil
Prijavo v Los Angeles namreč pošlje DSFU, za celotno logistiko pa nato poskrbi Slovenski filmski center. "Če je kaj narobe s prijavo, smo odgovorni mi," pravi Koršič. Na vprašanje, ali je sedaj, ko je seznam objavljen, sploh še mogoče kar koli storiti, pa je zgolj izrazil upanje, da je mogoče, ker "ne ve, koliko so fleksibilni". Nejevoljni Burger razvoja dogodkov za MMC sicer ni želel obširneje komentirati, poudarja pa, da "ni šlo za nikakršen nesporazum med tajnicami" ter da od Igorja Koršiča pričakuje, da bo zadevo uredil.

Poseben odbor akademije bo pet končnih nominirancev raglasil 24. januarja, dobitnika oskarja pa bodo seveda razglasili na sami podelitvi 84. oskarjev, 26. februarja naslednjega leta v Los Angelesu.

V boju tudi Kaurismäki, Wenders in Padilha
Med (za zdaj?) 63. legitimnimi kandidati za oskarja se je prvič znašla Nova Zelandija, sicer pa so na njem tudi nekatera znana imena svetovnega filma: Wim Wenders Nemčijo zastopa z dokumentarcem Pina, ki ga je predstavil tudi na sarajevskem filmskem festivalu, finski mojster Aki Kaurismäki svojo domovino s filmom Le Havre in madžarski režiser Bela Tarr s filmom A torinoi lo (Torinski konj).

Kitajsko bo zastopal Džang Jimou - njegovo črno komedijo, adaptacijo bratov Coen, Ženska, pištola in špageterija, smo lahko videli lani na Liffu - s filmom The Flowers of War, Brazilijo pa José Padilha, ki je posnel nadaljevanje svoje poldokumentaristične uspešnice o boju s kriminalom v favelah, Tropa de Elite (Elitna vojska). Turčijo zastopa Nuri Bilge Ceylan s filmom Once Upon a Time in Anatolia, ki se je, tako kot Kaurismäkijev film, v Cannesu že potegoval za zlato palmo.

Tudi letos veliko politike
Med "močnimi" kandidati, ki so bili doslej opaženi na svojih festivalskih "turnejah", sta denimo tudi poljski kandidat W ciemnosci / In Darkness (V temi, drama na temo holokavsta, ki so jo hvalili predvsem kritiki festivala v Torontu), in španski Pa Negre (Črni kruh), drama, ki spremlja dogajanje v letih po španski državljanski vojni in je letos dobila kar devet nagrad goya, najvišjih španskih filmskih priznanj.

Kaj pa države bivše skupne domovine?
Hrvaški kandidat je film 72 dni (72 Days) Danila Šerbedžije (režiser je sin filmske legende Radeta Šerbedžije), Srbija je prijavila film Montevideo, Bog te video (Montevideo: Taste of a Dream) Dragana Bjelogrlića, BiH film Belvedere Ahmeda Imamovića, Makedonija pa film Punk ni mrtev (Punk Is Not Dead) Vladimirja Blazevskega.

Če je kaj narobe s prijavo, smo odgovorni mi.

Igor Koršič (DSFU)