Tako iz Slovenske kinoteke kot Kinodvora so sporočili, da do nadaljnjega vse filmske projekcije in dogodki odpadejo. O vsem dogajanju bodo obiskovalce obveščali na spletni hstraneh in po vseh drugih razpoložljivih komunikacijskih poteh.

Retrospektivo so pripravili ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu. Foto: Slovenska kinoteka
Retrospektivo so pripravili ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu. Foto: Slovenska kinoteka

Cankarjev dom (CD) je festival, ki bi se moral začeti v sredo, prestavil na termin od 6. do 13. maja. Retrospektiva, ki so jo v okviru festivala posvetili vzhodnonemškemu dokumentarcu od konca 2. svetovne vojne do leta 1990, je še do danes predvidena na kinotečnem sporedu, vendar so jo zaradi razglašene epidemije odpovedali. Že kupljene vstopnice za preostali program in filmske projekcije letošnjega FDF bodo veljale za nove termine v maju, urnik filmov pa ostaja nespremenjen, še pravijo v CD.

Sorodna novica Javni kulturni zavodi odpovedujejo prireditve

Vzhodnonemški dokumentarec - od leta 1946 do leta 1990
Retrospektivo so ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu posvetili vzhodnonemškemu dokumentarcu v obdobju od leta 1946 do leta 1990. Programski direktor Simon Popek je 17, večinoma kratko- in srednjemetražnih dokumentarcev, razvrstil v osem tematskih sklopov, ki segajo od povojne obnove, preko propagandnih filmov z vzhodne strani do 80. let, ko so se v Vzhodni Nemčiji začele dogajati spremembe.

"Ob trideseti obletnici padca zidu in združitve Nemčij se zdi kratka retrospektiva nekdanjega vzhodnonemškega dokumentarca primerna izbira, sploh ker filmska produkcija nekdanje Nemške demokratične republike (NDR) pri nas ostaja skoraj popolna neznanka. Ko smo na Liffu leta 2009 počastili dvajseto obletnico padca zidu, smo v program vključili tudi filme iz drugih držav nekdanjega vzhodnega bloka, tokrat smo se odločili za 'čisto' retrospektivo izjemno produktivne, a tudi 'dobro varovane' kinematografije, ki je bila v Sloveniji - če viri ne lažejo - smiselno predstavljena samo enkrat, daljnega leta 1981 s programom kratkega dokumentarca v takratni dvorani Jugoslovanske kinoteke," je zapisal Popek.

Po njegovih besedah je zgodovina vzhodnonemškega dokumentarca - in filma na splošno - zgodovina studia DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), državno vodene in centralizirane produkcijske hiše, ki je v slabega pol stoletja obstoja sproducirala nekaj manj kot 1000 igranih, 800 animiranih filmov in skoraj 6000 dokumentarcev vseh dolžin. "V socializmu je bila navada, da je imel film vodilno vlogo pri propagandi revolucionarnih idealov, in NDR ni bila pri tem nobena izjema," je še zapisal vodja filmskega programa v CD.

Najprej omejevali število obiskovalcev, zdaj odpovedali projekcije
Skladno z Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, ki prepoveduje prireditve v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot sto ljudi, so sprva v vseh kinodvoranah omejevali število obiskovalcev, danes pa projekcije umaknili s sporeda.

Tudi v ljubljanskem Kinodvoru so do nadaljnjega odpovedali vse projekcije in dogodke. Foto: BoBo
Tudi v ljubljanskem Kinodvoru so do nadaljnjega odpovedali vse projekcije in dogodke. Foto: BoBo

V kinih pod okriljem Cineplexxa imajo v prodaji vstopnice le za vsaki drugi sedež, da se lahko zagotovi primerna razdalja med obiskovalci kina. Poleg tega je filmski spored pripravljen tako, da je med posameznimi predstavami v različnih dvoranah več časa in se tudi v preddverjih kina ne pojavlja prevelika gostota ljudi.

Med gledalci prosti sedeži
Tudi iz Koloseja sporočajo, da so podaljšali časovni razmik med posameznimi projekcijami v dvorani. Prav tako so uvedli spremenjen način vhoda in izhoda iz dvorane. Obiskovalci ob izhodu iz dvorane hkrati tudi zapustijo objekt Kolosej in stopijo v odprt prostor – parkirišče in se ne vračajo nazaj v avlo. V dvoranah so uvedli večji razmak med obiskovalci - med gledalci je prost vsaj en sedež, prazna je tudi vsaka druga vrsta v dvorani.