Igor Korošec v filmu igra terapevta v kriznem centru, ki
Igor Korošec v filmu igra terapevta v kriznem centru, ki "razrešitev" stiske svoje klicateljice vidi na sprevržen način. Foto: Artizan

Film je nastal po predlogi kratke zgodbe, ki jo je Bratkovič napisal za antologijo BalkaNoir, ki je izšla pri grški založbi Kastaniotis. V glavni vlogi nastopi Igor Korošec.

Nagrade only the best podeljujejo vsaka dva meseca, namenjene pa so izpostavljanju najboljše neodvisne filmske produkcije z vsega sveta.

Film Minus 1 je bil posnet v enem prostoru, v eni noči in v enem kadru. Bratkovič ga je zrežiral po zgodbi, ki jo je napisal na povabilo sourednika antologije BalkaNoir Vassilissa Danellisa. Zgodba je bila že v prvotni obliki napisana v obliki dialogov, tako da je v sebi nosila zametek scenarija za morebitni film, je pojasnil Bratkovič.

Protagonist kratkega filma je navidezni terapevt v kriznem klicnem centru, ki, kot sam pravi zase, rad pomaga ljudem. Vendar se njegova definicija pomoči izkaže za njeno radikalno nasprotje.

Igralec, ki si je ime najprej ustvaril v tujini
Kot zanimivost je Bratkovič omenil, da je Minus 1 prvi slovenski film, v katerem je zaigral Igor Korošec. Diplomant Ruske akademije za dramsko umetnost v Moskvi, ki je nekaj let igral v celjskem gledališču, že vrsto let živi in ustvarja v Hollywoodu. Med drugim je zaigral v filmih, kot sta Dobri Nemec Stevena Soderbergha in This Is Our Christmas Christiana Filippelle ter TV-nadaljevankah Alias, Chuck, Undercovers, The Unit, Grimm ter Rizzoli and Isles.

Poleg Korošca je v filmu slišati še Jano Jeglič. Direktor fotografije je Marko Šalamun, oblikovalec zvoka Tim Žibrat, za glasbo je poskrbel Marko Ornik. Film je nastal v koprodukciji oglaševalske agencije Artizan, v kateri Bratkovič deluje kot kreativni partner, produkcijske hiše Final Focus in KUD Foto videokluba Slovenska Bistrica. Producent je Jurij Moličnik.

Film je doslej prejel že več nagrad in priznanj na mednarodnih festivalih, med katerimi Bratkovič poudarja Redline International Film Festival v Torontu leta 2018, na katerem je bil film izbran kot najboljši kratki triler, ter spletni festival Global Monthly Online Film Competition 2020, na katerem je bil ocenjen kot najboljši kratki film.

Bratkovič že od leta 2015 organizira mednarodni krimi & noir književni festival Alibi v okolici Slovenske Bistrice. Doslej je izdal dve zbirki kratkih zgodb ter eKnjigi Ne poskušajte tega doma (2012) in It's All True (Athough It Might Not Have Happened) (2016). Trenutno ustvarja tretjo: Temne snovi (tega sranja si ne moreš izmisliti). Njegove zgodbe so izšle v več domačih in tujih antologijah.