Prizor iz filma Tuning/Uglaševanje režiserja Igorja Šterka. Foto: RTV Slo
Prizor iz filma Tuning/Uglaševanje režiserja Igorja Šterka. Foto: RTV Slo
Igor Šterk bo v Karlovih Varih predstavil svoj zadnji film Tuning/Uglaševanje. Foto: Pinkponk
Ali bo film Predmestje domov prinesel še peto nagrado? Foto: predmestje.com
Prizor iz filma Ruševine. Foto: RTV SLO

Na festivalu, ki bo potekal do 9. julija, bo doživel svetovno premiero film Igorja Šterka Tuning/Uglaševanje z delovnim podnaslovom Rdeča obzorja. Poleg Šterkovega filma, ki se je uvrstil v glavni tekmovalni program, pa si bo mogoče ogledati še slovenska filma Predmestje Vinka Möderndorferja v sekciji po izboru kritikov Varietyja in Ruševine Janeza Burgerja v sekciji vzhodno od zahoda, ki ji bo letos prvič predsedovala petčlanska uradna žirija.

Igor Šterk se bo na festivalu, kjer se bo predstavilo več kot 220 celovečernih in 40 kratkih filmov z vsega sveta, potegoval za glavno nagrado - kristalni globus in 20.000 dolarjev - in še štiri druge nagrade.

Komu konkurira Igor Šterk?
Filmu Tuning/Uglaševanje, ki pripoveduje o težavah nekega zakonskega para, bo v glavnem programu konkuriralo 13 filmov. Med temi je kar nekaj izdelkov že priznanih filmskih ustvarjalcev, kot je madžarska režiserka Marta Meszaros, ki se bo predstavila s filmom, ki govori o predsedniku Imreju Nagyju A temetetlen halott. Velja omeniti še Le domaine perdu čilskega emigranta Raoula Ruiza, The Queen of Sheba's Pearls britanskega režiserja Colina Nutleyja, Voditel dlja Very ruskega režiserja Pavla Chukhraipe in Alla luce del sole Italijana Roberta Faenze.

Med nekoliko manj poznanimi režiserji, ki se bodo predstavili v tekmovalnem programu, so Danec Henrik Ruben Genz s filmom Kinamand, slovaški režiser Martin Šulik s komedijo Slunečni stat, Poljak Krzysztof Krauze z zgodbo o dveh slikarjih Moj Nikifor, Izraelec Eyal Halfon s filmom Eize makom nifla, nemška režiserka Angelina Maccarone s filmom Fremde Haut, Sebastien Rose iz Kanade s pripovedjo o dveh bratih Life with my father in japonski režiser Sion Sono s filmom Noriko no Shokutaku. Le iranski režiser Ali Mosaffa pa se bo v glavnem tekmovalnem delu predstavil s prvencem, psihološko dramo Sima-ye zani dar doordastje.

Podelili bodo še ...
Žiriji glavnega programa bo predsedoval Michael Radford iz Velike Britanije, poleg velikega kristalnega globusa pa bodo podelili še nagrado za najboljšega režiserja, za najboljšo igralko in igralca ter posebno priznanje, lahko pa še dve posebni nagradi (Special Jury Mentions).

Stari znanci Karlovih Varov
Režiser Uglaševanja je na festivalu že sodeloval leta 2002 s svojim drugim filmom Ljubljana (v sekciji neodvisnih), s katerim se je istega leta uvrstil tudi v tekmovalni program festivala v Rotterdamu. Prav tega leta pa se je v Karlovih Varih slovensko filsmko ustvarjanje predstavilo še z dvema izdelkoma - v sekciji horizont, ki predstavlja zmagovalce na velikih festivalih, je s filmom Kruh in mleko sodeloval režiser Jan Cvitkovič, v sekciji vzhodno od zahoda, kjer se predstavijo filmi iz vzhodne Evrope, pa Maja Weiss z Varuhom meje.

Sicer pa se je v sekciji neodvisnih festivalov v Karlovih Varih slovenski film prvič uvrstil leta 1999 z izdelkom režiserja Janeza Burgerja V Leru.

Kaj pa Predmestje in Ruševine?
Predmestje Vinka Möderndorferja, ki bo v svoji sekciji konkuriral desetim evropskim filmom, se lahko do zdaj pohvali s štirimi mednarodnimi nagradami. Pred nedavnim je namreč režiser Vinko Möderndorfer prejel modrega angela za najboljšo režijo na Art Film festivalu v Teničanskih Teplicah, na festivalu Alba Regia International Film Festival nagrado za najboljšo moško vlogo (Tadej Toš), v Montpellierju nagrado mladega občinstva in v Annonyju posebno nagrado žirije.

Film Ruševine pa se bo pomeril s 14 nasprotniki, ki prihajajo iz srednje in vzhodne Evrope. Tudi celovečerec Janeza Burgerja se lahko pohvali z nekaj nagradami. Na festivalu v Lecceju je prejel posebno nagrado žirije, na Festivalu slovenskega filma pa je prepričall tudi občinstvo.