Festival je letos potekla že četrtič, morskega konjička pa so podelili prvič. Foto: BoBo
Festival je letos potekla že četrtič, morskega konjička pa so podelili prvič. Foto: BoBo
Odprtja razstave "vodnih aktov" ruskega fotografa Anatolija Beloščina se je udeležil tako avtor kot tudi njegova "muza", Tatjana Smelko. Foto: BoBo

Lachatov filmček, ki je prejel tudi eno izmed nagrad na zadnjem največjem svetovnem festivalu podvodnega filma v Marseillu oktobra lani, prikazuje enega od mnogih sovražnikov malih ribic, črva bobita (Eunice Aphroditois), ki na njih preži iz morskega dna.

Festival, ki je doma in ki poteka v Slovenskih Konjicah, je edini takšen v jadranski regiji, na njem pa je prikazana podvodna filmska umetnost, ki je svojo festivalsko pot začela konec preteklega leta in jo bo oktobra končala na najstarejšem festivalu v Marseillu.

Organizatorji so dogajanje popestrili z odprtjem razstave "vodnih aktov" ruskega fotografa Anatolija Beloščina ter njegovih slovenskih kolegov Boruta Furlana in Marjana Richterja in projekcijami filmov po izboru direktorja znamenitega marseillskega festivala podvodnega filma in fotografije (FMISM) Daniela Mercierja.

V sobotnem osrednjem večeru se je predstavilo devet najboljših, pred kratkim nagrajenih filmov iz devetih držav, ki so festivalsko pot pričeli lani. Filmi iz Slovenskih Konjic svojo pot nadaljujejo na še en veliki festival te vrste, Zlati delfin v Moskvi, ki bo februarja.

Festival Sprehodi pod morjem je svojo pot začel pod okriljem mednarodnega simpozija Diving AST leta 2009, lani pa je v organizaciji konjiškega plavalnega kluba postal samostojen.