Vajeti Slovenskega filmskega festivala letos v rokah držita direktor Samo Rugelj in programski selektor Jože Dolmark. Foto: MMC RTV SLO
Vajeti Slovenskega filmskega festivala letos v rokah držita direktor Samo Rugelj in programski selektor Jože Dolmark. Foto: MMC RTV SLO
Igor Prodnik, v. d. direktorja FS-ja
Igor Prodnik je tiskovno konferenco Matjaža Žbontarja (Združenje neodvisnih producentov) zapustil predčasno. Foto: MMC RTV SLO
Pokrajina št. 2
Pokrajina št. 2, eden od filmov iz letošnjega tekmovalnega programa, na redni spored kinematografov prihaja 23. oktobra. Gre za zgodbo o dveh 'malih' lopovih, ki med rutinskim vlomom nevede zabredeta globoko v nevarno zaroto iz preteklosti.
Nikoli nisva šla v Benetke
Ko se je Kutinov film Nikoli nisva šla v Benetke, uvrstil na spored sarajevskega filmskega festivala, je FS financiral povečavo filma, ki je prej obstajal le v videoformatu. Foto: www.sff.ba
To ti je lajf
To ti je lajf je po besedah selektorja eden od filmov, na katere je treba biti pozoren.
Napoved Festivala slovenskega filma

Programski selektor letošnjega festivala Jože Dolmark je na današnji tiskovni konferenci izdal, da je bil sam prijetno presenečen predvsem nad dvema filmoma iz tekmovalnega programa: to sta Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja ter To ti je lajf Vita Tauferja, češ da iz žanrsko zelo pestre ponudbe izstopata zaradi svoje "socialnokritične dimenzije, ki jo bolj lirično obarvana slovenska filmografija rada zanemarja". Celoten program FSF-ja, ki bo od 22. do 25. oktobra potekal v Avditoriju Portorož, sta poleg Dolmarka prišla predstavit tudi njegov direktor Samo Rugelj in v. d. direktorja Filmskega Sklada RS Igor Prodnik.

Eden od vrhuncev festivala bodo po Dolmarkovih besedah trije filmi, pri katerih smo Slovenci sodelovali kot koproducenti; to so Ljubezen in drugi zločini (r: Stefan Arsenijevič), Svet je velik in rešitev je za vogalom (r: Stefan Komandarev) ter Turneja (r: Goran Markovič).

Ustavimo se pri naboru slovenskih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih celovečercev v tekmovalnem programu (po Dolmarkovih besedah bi bilo smiselno dokumentarne in igrane filme v prihodnje ločiti, češ da se po svoji biti in namembnosti žanra med seboj preveč razlikujeta, da bi ju sodili po istem kopitu). Za vesno se bodo (za zdaj še v skupni kategoriji) bojevali:
- Dar - Fur - Vojna za vodo (Tomo Križnar in Maja Weiss, Bela film)
- Hit poletja (Metod Pevec, TV Slovenija, Kulturni in umetniški programi, Uredništvo domačih filmov in nadaljevank)
- Morje v času mrka (Jurij Pervanje, TV Slovenija, Kulturni in umetniški program)
- Nikoli nisva šla v Benetke (Blaž Kutin, VPK)
- Otroci (Vlado Škafar, Gustav Film)
- Pokrajina št. 2 (Vinko Möderndorfer, Forum Ljubljana)
- Prehod (Boris Palčič, A Atalanta)
- To ti je lajf (Vito Taufer, VPK)
- Veter se požvižga (Filip Robar Dorin, studio Vrtinec)
- Videvanja Van Gogha (Mladen Jernejec, Arthouse)
- Za konec časa (Ema Kugler, Zavod Zank)
- Za vedno (Damjan Kozole, Vertigo/Emotionfilm)

Filme bo letos ocenjevala domača žirija, ki jo bodo sestavljali novinarka in članica mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci Mateja Valentinčič, igralec Demeter Bitenc, publicist in predsednik sveta revije Ekran Marko Crnkovič ter režiser Miha Hočevar. Že ob odprtju pa bo strokovna komisija, ki so jo imenovali na Filmskem skladu RS, podelila nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske umetnosti.

Premirje med producenti in FS-jem? Ni videti ...
Zgornji seznam na prvi pogled zbuja zaupanje v "stanje" slovenskega filma - a "pravih" filmov, ki bi jih financiral predvsem Filmski sklad - to velja, denimo, za Škafarjev in Palčičev film - je malo. Ko je pozneje neodvisni producent Matjaž Žbontar Igorja Prodnika pozval, naj našteje vse filme z razpisa za leto 2007/08 (in ne iz prejšnjih let), ki jih bodo letos predvajali v Portorožu, je ta tiskovno konferenco jezen zapustil.

Jan Cvitkovič spisal pesniško zbirko
Predstavitev pesniške zbirke Lačna žival Jana Cvitkoviča (na festivalu bomo lahko videli tudi njegov kratki film Vem) je le eden od številnih dogodkov, ki se bodo odvijali vzporedno s festivalom. Pripravili bodo pogovore o filmski vzgoji v gimnazijah, o tem, kako čim bolje oglaševati slovenski film in kako čim hitreje do prvega celovečerca. Poleg Cvitkovičeve knjige bodo predstavili še knjige Filipa Robarja Dorina o dokumentarnem filmu, scenaristični priročnik ameriškega avtorja Roberta McKeeja in monografijo Toneta Freliha o Francetu Štiglicu.

Za opaznejše oglaševanje zmanjkalo denarja
Kdor se je festivala že kdaj udeležil, mora priznati, da dvorane od natrpanosti nikoli niso ravno pokale po šivih. Lanska direktorica Jelka Stergel je zato poudarila, da je primerjava FSF-ja z, denimo, Liffom, ki je veliko bolj oblegan, krivična. FSF je festival informativnega značaja, ki je namenjen zainteresiranemu strokovnemu občinstvu, ne pa pritegovanju širšega občinstva. Odziv primorskega občinstva na festival je tradicionalno mlačen, organizatorji, ki morajo "preživeti" s proračunom sto tisoč evrov, pa se tudi letos zanašajo predvsem na neplačano promocijo v medijih.

Ana Jurc

Napoved Festivala slovenskega filma