Za propeler Motovuna se poteguje tudi slovenski film Estrellita - Pesem za domov. Foto:
Za propeler Motovuna se poteguje tudi slovenski film Estrellita - Pesem za domov. Foto:
Slovenski dan na Motovunu

Dan pred tem so na festivalu predvajali tudi film Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca, ki je tudi obiskal Motovun. Poleg tega je v glavni program uvrščena še bolgarsko-nemško-slovensko-.madžarska koprodukcija Svet je velik, rešitev čaka za vogalom bolgarskega režiserja Stefana Komandareva.

Filma sta med 28 naslovi, ki se potegujejo za glavno nagrado propeler Motovuna, o nagrajencu pa bo presojala žirija, v kateri je tudi slovenska igralka Milena Zupančič. V posebnem programu festivala so v njeno čast predvajali film Vdovstvo Karoline Žašler, ki ga je leta 1976 posnel lani preminuli Matjaž Klopčič. Na ogled pa je bil še zadnji film Francija Slaka Kakor v nebesih tako na zemlji, ki so ga posvetili v spomin na nedavno preminulega slovenskega režiserja.

Slovenskega dneva so se v istrskem mestu udeležili tudi drugi slovenski filmarji, med drugim režiserka Janja Glogovac, ki je predstavila svoj film L...kot ljubezen.

Od canskih do Sundanceovih nagrajencev
Na deseti izdaji festivala, ki bo potekal do 1. avgusta, si bo mogoče ogledati tudi canskega nagrajenca, t. j. kolumbijsko dramo PVC-1 režiserja grškega rodu Spirosa Statolulopulosa. Tukaj so še filmi, ki so prepričali na festivalu v Sundanceu, in sicer britanski dokumentarni film Man on Wire (Človek na žici) Jamesa Marsha in irski rockmuzikal Once (Nekoč) Johna Carneyjaa. Oba sta del glavnega programa, v katerem najdemo še lanski film Kena Loacha V svobodnem svetu in novi film hrvaškega režiserja Zrinka Ogreste Izza stekla.

Slovenski dan na Motovunu