Prav tako bodo predstavili manjšinsko koprodukcijo Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića.

Opazovanje. Foto: SFC/Marko Brdar
Opazovanje. Foto: SFC/Marko Brdar

Hanna Slak je tudi predsednica žirije tekmovalnega programa balkanske regije. Gre za največji bolgarski filmski festival, ki bo potekal do 31. marca.

Opazovanje bo na največjem bolgarskem filmskem festivalu na ogled prav v tekmovalnem programu 12 filmov iz balkanske regije. V tem programu bo na ogled tudi manjšinska koprodukcija Varuhi formule. V tekmovalnem programu sedmih filmov za mladino pa bodo predvajali manjšinsko koprodukcijo Niti besede slovenske režiserke Slak, ki živi v Berlinu, in je posnela svoj prvi večinsko nemški film v koprodukciji s Slovenijo in Francijo. Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC).

Pomemben del festivala v Sofiji je tudi strokovni program (Sofia Meetings), kjer producenti in režiserji predstavljajo izbrane filme v nastajanju. V programu filmov v postprodukciji se bo festivalskim selektorjem in prodajnim agentom predstavil Izgubljeni sin, drugi film Darka Štanteta, producentov Miha Černeca in Nine Robnik iz Staragara (Slovenija), Propeler Film (Hrvaška), Kaval Film (Severna Makedonija), Staragara I.T. (Italija), Graal (Grčija). Tudi ta film je sofinanciral SFC.

Niti besede. Foto: LIFFe
Niti besede. Foto: LIFFe

Na festivalu bo na ogled tudi film Nadure, ki nastaja brez javnih sredstev, v režiji Arona Horvatha, ki je tudi producent, in Ave Nim (Avstrija).