Dnevi slovenskega filma, na katerih se bodo predstavili po štirje igrani in dokumentarni celovečerci ter dva kratka filma, projekcij pa se bo udeležila tudi večina režiserk in režiserjev predstavljenih filmov, bodo v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu potekali med 23. in 26. novembrom. Foto: SFC
Dnevi slovenskega filma, na katerih se bodo predstavili po štirje igrani in dokumentarni celovečerci ter dva kratka filma, projekcij pa se bo udeležila tudi večina režiserk in režiserjev predstavljenih filmov, bodo v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu potekali med 23. in 26. novembrom. Foto: SFC
false
Nahrani me z besedami scenarista in režiserja Martina Turka je zgodba o družini in o odnosih v njej, o ljudeh, ki so izgubili stik s pomembnimi stvarmi v življenju, kot je družina, in se trudijo ponovno vzpostaviti ta stik. Na fotografiji sin in oče, Sebastian Cavazza in Boris Cavazza. Foto: SFC
false
Plakat za Dneve slovenskega filma v Beogradu. Foto: SFC
false
Barbara Zemljič se bo predstavila s filmom Panika, ki je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija. Trenutno v Igranem programu TV Slovenija pod vodstvom režiserja Klemna Dvornika poteka snemanje novega celovečernega filma, za katerega je Barbara Zemljič napisala scenarij po motivih romana Cimre Maje Novak. Foto: RTV SLO

Prvi dnevi slovenskega filma so bili marca 2012, letos se bo med 23. in 26. novembrom predstavilo deset filmov, po štirje igrani in dokumentarni celovečerci ter dva kratka filma, projekcij pa se bo udeležila tudi večina režiserk in režiserjev predstavljenih filmov.

Prireditev Dnevi slovenskega filma se osredotoča na predstavitev (naj)mlajše in srednje generacije slovenskih filmskih ustvarjalcev, organizira pa jo Društvo Sava – združenje Slovencev v Beogradu, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Beogradu, Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom.

Želijo si, da bi predstavitev postala vsakoletni dogodek, ki bi utrdil prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji. Slovenski filmi se sicer redno prikazujejo na različnih srbskih festivalih, redkeje pa so na rednem kinematografskem sporedu. Vsakoletni festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi.

Predstavitev slovenskih filmov bo uvedel prvenec Martina Turka Nahrani me z besedami. V srbski prestolnici si bodo lahko ogledali še Paniko (2013) Barbare Zemljič, ki je nastal po romanu Dese Muck in v katerem je očarala Janja Majzelj kot glavna junakinja, v rutino ujeta štiridesetletnica, ki jo obsede misel, da ne bo več zaljubljena in se v svojem življenjskem premisleku poda spremembam naproti, stran od vlog zgolj matere, žene in gospodinje.
Na ogled bo še letošnji kritiški zmagovalec s portoroškega festivala Psi brezčasja (2015) Mateja Nahtigala, slovensko filmsko zgodovino pa bo predstavil film Umetni raj (1990) Karpa Godine.

Na sporedu bodo tudi štirje dokumentarni filmi. Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci (2014) Maje Weiss pripoveduje o otrocih rodoljubov, ki so jih med drugo svetovno vojno okupatorji odpeljali v Nemčijo.
V Kaj pa Mojca (2014) Urša Menart predstavi ženske junakinje v slovenskem filmu, Metod Pevec v filmu Dom (2015), zmagovalcu občinstva na festivalu v Portorožu, pokaže kruto usodo delavcev Vegrada, Karpopotnik (2013), portret brez portretiranca, ki ga je posnel Matjaž Ivanišin in se je v zadnjih dveh mesecih predstavil v Bruslju, Cottbusu in zdaj v Beogradu.

Slovenski kratki film bosta predstavljala Ljubezen na strehi sveta (2015) Jana Cvitkoviča, letošnjega nagrajenca iz Portoroža, ter Šampanjski twist (2014), režiserja Harryja Raga.

Spremljava slovenskemu filmu: otroci v vojni ter ženski liki
Spremljevalni program bo obsegal razstavo Celjskega muzeja z naslovom Ukradeni otroci, ki bo postavljena v avli Jugoslovanske kinoteke, in dve okrogli mizi na temo slovenskega filma in otrok v vojni, ter slovenski film in ženski liki.