Harmonikarje so premierno prikazali lani na festivalu Trnfest v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Harmonikarje so premierno prikazali lani na festivalu Trnfest v Ljubljani. Foto: RTV SLO
Marko Hatlak
Marko Hatlak je eden izmed šestih, ki v dokumentarcu Harmonikarji zvoke izvabljajo iz tradicionalnega slovenskega glasbila. Foto: RTV SLO

V knjižnici Euclid Public Library v Euclidu, predmestju Clevelanda, kjer živi največ Slovencev zunaj Evrope, ameriška bila zato premiera slovenskega dokumentarca Harmonikarji. Dogodek je povezoval krajevni filmski režiser Joe Valečič.

Povezuje jih ... harmonika!
Harmonikarji so portret šestih slovenskih glasbenikov, ki svojo glasbeno nadarjenost dokazujejo na enem najbolj tipičnih slovenskih glasbil. Harmonikarji iz naslova so Lojze Slak, Bratko Bibič, Janez Škof, Drago Ivanuša, Minka Džonlić in Marko Hatlak. Šesterico povezuje ljubezen do harmonike, sicer pa gre za zelo pisano "harmonikarsko druščino". Slak je zvezdnik narodno-zabavne glasbe, Bibič je sociolog in aktivist, Škof je igralec, ki slovi kot odličen interpret poezije Daneta Zajca, Ivanušo opredeljujeta vpetost v mestno življenje in pisanje dobre glasbe, Džonlićeva je glasbenica, ki je prihodu v Slovenijo v zvoku harmonike vključila bosanski melos, Hatlak pa je eden najboljših mladih slovenskih virtuozov, ki ruši predsodek, da harmoniko radi igrajo le kmetje in starejši.

Najprej boksarji, potem harmonikarji
Scenarij za dokumentarec, ki predstavi vse vidike uporabnosti harmonike, sta napisala Dušan Moravec in Leon Matek, ki sta Harmonikarje tudi režirala. Direktor fotografije je Žiga Koritnik. Film je nastal v koprodukciji Društva Škuc, TV Slovenija in E-motion filma. Dušan Moravec je bil član punkbanda Kuzle, zdaj pa ustvarja v K. U. Z. Hidrogliste. Glasbenik Leon Matej je član dueta LeonzMinko, kot član skupine Juhej in Vuhmepiš pa je dobil Zlatega petelina za etnoglasbo. Moravec in Matek pri Harmonikarjih nista prvič združila moči. Skupaj sta posnela že film o kamniških boksarjih, Stisnjeni v kotu.

Od Trnovega prek Daljnega vzhoda do ZDA
Dokumentarni film Harmonikarji je že predvajala Televizija Slovenija, na ogled pa je bil tudi na lanskem mednarodnem festivalu Trnfest v Ljubljani, na tržaškem festivalu Panevropski kulturni koridorji v Trstu, na Dnevih slovenske kulture v štajerskem Gradcu in celo na mednarodnem festivalu v Severni Koreji in na Kitajskem v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Pekingu. Film Harmonikarji so prvič predvajali avgusta lani na Trnfestu, točno eno leto potem, ko so na koncertu skupine Brina na Trnfestu posneli kadre. Poleg šestih harmonikarjev se v njem pojavijo tudi BB & The Madleys, Otto Lehner, Duet LeonzMinko, Čompe in Ansambel Lojzeta Slaka, ustvarjalci pa so vključili enega zadnjih filmskih posnetkov pesnika Daneta Zajca.