Filmski festival v Cannesu velja za enega izmed najpomembnejših in najprestižnejših na svetu. Foto: EPA
Filmski festival v Cannesu velja za enega izmed najpomembnejših in najprestižnejših na svetu. Foto: EPA

Tudi letos bo 20 izbranih evropskih producentov, med katerimi je tokrat več kot polovica žensk, svoje aktualne projekte predstavilo na srečanjih in pogovorih ter okroglih mizah. To je eden najbolj odmevnih projektov edinega evropskega filmskega promocijskega združenja European Film Promotion, v katerem sodeluje 37 evropskih ustanov, ki skrbijo za promocijo svojih filmov in talentov, so poudarili na Slovenskem filmskem centru (SFC) ter spomnili, da so od leta 2005 tudi sami člani združenja. V zadnjih sedmih letih so se predlagani slovenski producenti vsakič uvrstili med 20 izbranih, so zapisali.

Od kratkih videov do celovečerca

Letošnji slovenski producent na potezi je Andraž Jerič, ki od leta 2013 deluje kot producent in vodja razvoja projektov pri društvu Temporama. Po vrsti kratkih in eksperimentalnih videov, glasbenih videospotov in prve sezone odmevne spletne serije V dvoje je v letu 2018 produciral Temporamin prvi celovečerni film Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta. Film je bil premierno prikazane na mednarodnem festivalu v Torontu (TIFF), pozneje pa je bil uvrščen še v programe več kot 50 festivalov po vsem svetu in bil med drugim distribuiran v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji. Na 21. Festivalu slovenskega filma so Posledice prejele štiri nagrade vesna, tudi za najboljšo režijo.

Jerič že nekaj let pripravlja celovečerec Noben glas. Film nastaja po scenariju Nike Jurman in Ester Ivakič, ki se podpisuje tudi pod režijo, po istoimenski literarni predlogi Suzane Tratnik. Projekt je bil lani uvrščen v mednarodno delavnico za razvoj projektov MIDPOINT Feature Launch, v okviru katerega je bil predstavljen tudi na mednarodni filmski tržnici na festivalu v Karlovih Varih na Češkem. Razvoj projekta podpirata tudi SFC in program Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Kratki film Nevihta

Trenutno Jerič končuje montažo kratkega filma Nevihta režiserja Antona Martina Emeršiča, ki je bil posnet konec marca, ter začenja predprodukcijo nove komične miniserije Minuta do odmora režiserja Tosje Flakerja Berceta, pri kateri sodeluje tudi kot soscenarist. Začenja tudi razvoj nove televizijske serije Ofsajd avtorjev Nejca Poharja in Juša Premrova, s katerima se bo še v tem letu udeležil delavnice MIDPOINT TV Launch, projekt pa bo predvidoma prvič predstavljen jeseni na festivalu Black Nights v Talinu.

Poleg naštetih projektov bo Jerič v okviru programa producenti na potezi predstavil tudi celovečerna projekta To je rop! režiserja Gregorja Andolška ter prihajajoči celovečerni film Luke Marčetića Dekle noči, so še sporočili s SFC-ja.

Zaradi pandemije bo letošnje srečanje tako kot lansko potekalo virtualno od 17. do 21. maja, torej v tradicionalnem terminu festivala, ki je letos prestavljen na julij.