Cloris Leachman (30. april 1926–27. januar 2021). Foto: AP
Cloris Leachman (30. april 1926–27. januar 2021). Foto: AP

Cloris Leachman je oskarja prinesla upodobitev osamljene gospodinje v filmu Zadnja predstava, ki ga je leta 1971 režiral Peter Bogdanovich.

Enega izmed svojih osmih emmyjev je osvojila leta 1975. Foto: AP
Enega izmed svojih osmih emmyjev je osvojila leta 1975. Foto: AP

Med njene znamenitejše vloge nedvomno spada tudi upodobitev bojazljive gospe Blücher v filmu Mela Brooksa Mladi Frankenstein iz leta 1974.

Veljala je za karakterno igralko izrednega razpona, ki se je uprla temu, da bi jo vseskozi angažirali za isti tip likov. Na začetku televizijske kariere je nastopila kot Timmyjeva mati v seriji Lassie. V vesternu Butch Cassidy in Sundance Kid iz leta 1969 je upodobila prostitutko, članico kriminalne družine pa v akcijski komediji Nora mama iz leta 1975.

Rekorderka med prejemniki emmyjev
V vlogi Ide jo je bilo mogoče občasno videti v televizijski komični seriji Malcolm na sredini, ki ji je prinesla nagrado emmy v letih 2002 in 2006. Sicer pa je nabrala kar osem emmyjev, enega tudi za vlogo v Mary Tyler Moore Show, s čimer se uvršča med igralke z največ emmyji, ob bok Julii Louis-Dreyfus.

Njen lik sosede Phyllis v Mary Tyler Moore Show je bil tako priljubljen, da je dobil svojo serijo, ki jo je televizija CBS predvajala med letoma 1975 in 1977.

Na posnetku iz leta 1959. Foto: AP
Na posnetku iz leta 1959. Foto: AP

Z vlogo v Mladem Frankensteinu je postala tako rekoč članica Brooksove družine in je nato nastopila še v njegovih filmih Visoka napetost in Zgodovina sveta, prvi del. Pa tudi z Bogdanovichem je še sodelovala in tako jo je bilo mogoče videti še v njegovih filmih Daisy Miller in Texasville, nadaljevanju Zadnje predstave.

"Divja" afera z Genom Hackmanom
Leta 2008 je kljub zavidljivi starosti nastopila kot tekmovalka v oddaji Zvezde plešejo, v kateri sicer ni ostala dolgo v igri, je pa gledalce zabavala s pisanimi kostumi in igrivim obnašanjem.

Leta 2009 je objavila avtobiografijo, naslovljeno Cloris, s čimer je pristala na naslovnicah tabloidov, saj je v knjigi spregovorila o "divjem" razmerju za eno noč z Genom Hackmanom.

Cloris Leachman je umrla v sredo naravne smrti v spanju na svojem domu v Encinitasu v Kaliforniji, ob njej je bila hči Dinah Englund, je po pisanju Associated Press sporočila igralkina zastopnica Monique Moss.