Film Zanit je bil letos prikazan na 50. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, in sicer v programu Horizonti, v katerem predstavljajo filme, nagrajene na najpomembnejših festivalih. Foto: Slovenski filmski center
Film Zanit je bil letos prikazan na 50. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, in sicer v programu Horizonti, v katerem predstavljajo filme, nagrajene na najpomembnejših festivalih. Foto: Slovenski filmski center
Ex Machina
V širšem izboru so trenutno najrazličnejši filmi - od "art" podvigov do visokoproračunskih, mainstream projektov.

Podelitev nagrad EFA bo 12. decembra v Berlinu. Seznam, na katerem je zastopanih 36 različnih držav, "odraža izjemno raznolikost evropske kinematografije", ocenjuje EFA.

"Močnejše" države naravnost v drugi krog
V 20 državah z največ člani EFA so nacionalne filme na seznam uvrstili neposredno, izbirna komisija, ki so jo sestavljali člani upravnega odbora EFA in izbrani strokovnjaki, pa je nato seznam še dopolnila.

Od tod pa demokratično glasovanje
V prihodnjih tednih bo več kot 3000 članov EFA z glasovanjem določilo nominirance v kategorijah Evropski film, za režijo, za najboljšo igralko in igralca ter za scenarij. Nominirance bodo razglasili 7. novembra na festivalu evropskega filma v Sevilli.

Hrvaško-srbsko-slovenska koprodukcija Zenit prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni. Zenit je v tekmovalnem programu Un Certain Regard letošnjega festivala v Cannesu prejel nagrado žirije.

Lani se je na seznam 50 filmov, med katerimi so izbrali nominirance za nagrade EFA, uvrstil tudi celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik.

Kako razgledani ste po evropski kinematografiji?
Letos je na seznamu seveda še več drugih filmov, ki smo jih pri nas že lahko videli: avstrijska grozljivka Lahko noč, mamica (r. Severin Fiala in Veronika Franz), pa britanska drama 45 let (r. Andrew Haigh) in znanstvenofantastična srhljivka Ex machina (r. Alex Garland), srbski Nikogaršnji otrok o resničnem "volčjem dečku" (r. Vuk Ršumović), animirano-igrani Paddington (r. Paul King ), Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju (r. Roy Andersson) in Poštarjeve bele noči iz Rusije (r. Andrej Končalovski). Po festivalih so bili v zadnjem letu uspešni še gruzijski Corn Island, špansko Čudežno dekle, avantgardni Lobster (r. Yorgos Lanthimos) in nemška zgodovinska drama 13 minut (Oliver Hirschbiegel).