Foto:
Foto:
Film Matjaž Klopčič posveča tudi Rudiju Šeligu.
Film naj bi bil končan pozno jeseni.
Osvoboditev Ljubljane leta 1945.

Gre za delno avtobiografsko Klopčičevo filmsko pripoved - zanjo je napisal tudi scenarij - v kateri gledalci spoznajo odraščanje mladega Otona, ki ga bo igral Kristjan Guček. Njegov prikaz časovno zajema in obravnava tudi razvoj življenja mesta Ljubljana med letoma 1934 in 1945.

To obdobje zajema nekaj velikih dogodkov, ki so velikega pomena za Slovenijo - gre na primer za atentat na kralja Aleksandra I. Karadjordjevića v Franciji, italijansko okupacijo, samomor župana Ivana Hribarja, kapitulacijo Italije, prihod nemškega okupatorja in vse do osvoboditve.

Posvečen tudi Šeligu
Da gre za velik filmski projekt, priča tudi dejstvo, da v njem sodeluje 61 igralcev in več kot tisoč statistov. Film je posvečen 100. obletnici slovenskega filma, 60. obletnici osvoboditve Ljubljane in režiserjevemu prijatelju, literatu Rudiju Šeligu.

Klopčiču bo pri snemanju pomagal Martin Turk, direktor fotografije bo Tomislav Pinter, scenograf Matjaž Pavlovec, Leo Kulaš bo skrbel za kostume, avtor glasbe pa je Urban Koder.

Vrsta priznanih igralcev
Dogajanja, neposredno povezana s slovensko polpreteklo zgodovino se bodo na filmskem platnu prepletala z življenjem Otonove prve ljubezni Marjane (Iva Krajnc), italijanskega oficirja Giorgia (Igor Samobor), prostitutke Anite (Nataša Barbara Gračner), klošarke Shirley (Ivanka Mežan) in postreščka Jake (Polde Bibič). V stranskih vlogah pa bodo zaigrali še Ivo Ban, Dare Valič, Slavko Cerjak, Mirjam Korbar Žlajpah, Štefka Drolc, Zlatko Šugman, Matija Vastl, Ivo Godnič, Janez Škof, Demeter Bitenc, Mojca Funkl, Daniel Malalan, Uroš Smolej, Uroš Fürst, in drugi.

Le Vice ostajajo enake
V predstavitvi zgodbe lahko preberemo, da Oton na začetku filma obljubi prijateljici Marjani, da se bosta imela večno rada. Njegove želje pa se ne uresničijo, tudi zaradi vdora Italijanov v Ljubljano leta 1941. Oton kot gimnazijec zasovraži Italijane in se poveže z ilegalci, medtem pa se Marjana oddalji od Otona, ker jo očara nova ljubezen - italijanski oficir Giorgio. Nič se ne spreminja le v nočnem lokalu Vice, kjer se vojaki mešajo z ljubljanskimi prebivalci in skupaj skušajo pozabiti grozote vojne. Vice so odraz minevanja družbe in dekadence ljudi v vojnem obdobju.

Koproducent tudi RTV Slovenija
Kot koproducenti pri projektu sodelujejo RTV Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Jadran film Zagreb in Arsmedia, predračunska vrednost filma pa znaša 343,7 milijona tolarjev.