Obtožbe spolnih prestopkov so prekinile kariero Kevina Spaceyja. Foto: EPA
Obtožbe spolnih prestopkov so prekinile kariero Kevina Spaceyja. Foto: EPA

Okrožni sodnik na Manhattnu Lewis A. Kaplan ni dovolil, da bi moški nadaljeval zgolj kot C. D. v tožbi, vloženi septembra na sodišču v New Yorku in pozneje preseljeni na zvezno sodišče, poroča Associated Press.

Sorodna novica Kevin Spacey po obtožbi o spolnem nadlegovanju razkril, da je gej

Pred domnevno spolno zlorabo je C. D. je pri 14 letih starosti spoznal Spaceyja, ko se je udeležil njegovega igralskega tečaja v predmestju New Yorka. Glede na tožbo od danes 61-letnega oskarjevca zahteva več kot 40 milijonov dolarjev (dobrih 33 milijonov evrov) odškodnine.

Težave anonimnosti tožnika
Sodnik je svojo odločitev utemeljil z besedami, da interes zasebnosti tožnika ne odtehta predpostavke o odprtih sodnih postopkih in posegih v igralčevo obrambo, do katere bi prišlo, če bi lahko nadaljeval anonimno. Dodal je še, da posamezniki, ki nemara razpolagajo s podatki, ki bi lahko podprli Spaceyja, prav tako ne bi mogli vedeti, da bi bilo dobrodošlo, da spregovorijo.

Tožnik je od 90. let preteklega stoletja z neznanim številom ljudi spregovoril o svojih obtožbah zoper Spaceyja in je očitno sodeloval pri članku revije New York, ki je bil novembra 2017 objavljen na spletni strani Vulture, je še dejal sodnik Kaplan. Dodal je, da "dokazi kažejo, da je C. D. zavestno in večkrat tvegal, da bo kateri od teh posameznikov v določenem trenutku razkril njegovo resnično identiteto na način, ki bi tej identiteti prinesel pozornost širše javnosti".

Sorodna novica Dve novi obtožbi proti igralcu Kevinu Spaceyju

Sodnik je opozoril še, da je C. D. za tožbo rekrutiral tudi svojega sotožnika, danes 49-letnega Anthonyja Rappa, ki je nastopil v predstavi Rent na Broadwayu in v televizijski seriji Star Trek: Discovery. V tožbi je pisalo, da si je starejši igralec na zabavi v 80. letih preteklega stoletja dovolil spolno napeljevanje takrat najstniškega Rappa.

Val obtožb zoper Spaceyja
Ta je o dogajanju prvič javno spregovoril leta 2017 in s tem sprožil verižno reakcijo. Oglasilo se je namreč približno 30 moških in trdilo, da so bili žrtve igralčevega spolnega nadlegovanja in napadov. Spacey je takrat podal izjavo, v kateri je trdil, da se srečanja z Rappom ne spomni, vendar se je kljub temu opravičil.

Sorodna novica Kevina Spaceyja bremeni ena obtožba manj

Sodnik Kaplan je glede trditve odvetnikov anonimnega tožnika, da bi uporaba imena njihove stranke pri njem sprožila posttravmatsko stresno motnjo ter posledično tesnobo, nočne more in depresijo, dejal, da gre za posledico, ki je verjetno ni mogoče preprečiti v nadaljevanju primera in da bo C. D. nazadnje vendarle primoran javno pričati.

Sodnik je v ponedeljek odločil še, da imajo tožnikovi 10 dni, da razkrijejo C. D.-jevo ime, če ta namerava še naprej uveljavljati svoje pravne zahtevke.

Tožnikov odvetnik Peter Saghir je marca na sodnika Kaplana naslovil pismo, katerem je zatrdil, da C. D. čuti "skrajno tesnobo in psihološko stisko že ob misli, da bo moral nadaljevati javno" ter da se je nerad odločil, da bo opustil svoje zahtevke, če mu bo sodnik odredil, da mora postopek nadaljevati javno.

Sorodna novica Po umaknjeni civilni tožbi ovržen tudi kazenski pregon proti Spaceyju

Obe strani za zdaj brez komentarja
Saghir in drugi tožnikovi odvetniki se v ponedeljek niso odzvali na prošnje za komentar, kot se tudi Spaceyjevi odvetniki niso. Če bo C. D. odstopil od svojih zahtevkov, ne bo prvi, ki je to storil. Moški, ki je pred dvema letoma trdil, da ga je Spacey leta 2016 otipaval v baru, je odstopil od tožbe.

AP poroča tudi, da preiskovalci v Angliji še niso sporočili, ali bodo zoper Spaceyja vložili kazenske ovadbe v zvezi s tamkajšnjimi obtožbami, povezanimi z dogodki, ki naj bi se zgodili med letoma 1996 in 2013.