Gledalci, ki so morali, preden so vstopili v močno varovano narodno gledališče v Mogadišu, opraviti več varnostnih pregledov, so si lahko ogledali dva kratka filma somalijskega režiserja Ibrahima CM-ja, in sicer Hoos in Date from Hell. Gledalci so morali za ogled odšteti približno 8 evrov, poroča BBC.

Žarek upanja za kulture željne Somalce. Foto: EPA
Žarek upanja za kulture željne Somalce. Foto: EPA

Direktor gledališča Abdikadir Abdi Jusu je filmsko projekcijo označil za "zgodovinsko noč za somalijske ljudi." Kot je dejal, gre za znak upanja, potem ko so za Somalci leta hudih preizkušenj. Gledališče je odprlo svoja vrata za pesnike, pripovedovalce zgodb, režiserje in igralce.

"Nekoč sem hodil na koncerte, predstave, filme, to so bili dobri stari časi," se drugačnih časov spominja Osman Jusuf Osman, ki je ob tem izrazil obžalovanje, da v Mogadišu ni takega nočnega življenja, kot je bilo nekoč. "Toda to je dober začetek."

Gledališče so leta 1967 kot darilo od kitajskega predsednika Maa Cetunga zgradili kitajski inženirji. V 70. in 80. letih je bilo središče kulturnega razvoja države, leta 1991, na začetku državljanske vojne, pa so ga zaprli. V njem so imeli svoj sedež tudi vojni poglavarji, ki pa za stavbo niso skrbeli in je hitro propadala, še poroča BBC.

Leta 2012 so gledališče po obnovi odprli, a se je v njej razstrelil samomorilski pripadnik Al Šababa, prepričan, da so gledališče in filmi moralno nesprejemljivi.