Avtorji South Parka so kraljici Elizabeti II. pripisali spletkarjenje proti Bushevi oblasti. Foto: EPA
Avtorji South Parka so kraljici Elizabeti II. pripisali spletkarjenje proti Bushevi oblasti. Foto: EPA
South Park
Stalnim likom serije South Park se vedno znova pridružijo znamenite osebnosti, ki zganjajo čudaštva.

Epizoda, ki je bila zasnovana kot parodija na uspešno akcijsko nadaljevanko 24 - predvajala jo je tudi Televizija Slovenija -, se namreč konča s samomorom kraljice združenega kraljestva Elizabete II. Razlog: hudo razočaranje. To razočaranje je posledica spodletelega načrta za državni udar v ZDA, med njegovimi načrtovalci je tudi priletna in sicer vedno dostojanstvena monarhinja.

Krutost ne pozna meja
Tokrat sicer ni prvič, da sta ustvarjalca South Parka Trey Parker in Matt Stone zbijala šale na račun (domnevnih) smrti znamenitih ljudi. Ravno tako kruta je bila epizoda, v kateri se je South Park le nekaj tednov po smrti Steva Irwina norčeval iz pustolovca. Avstralca so prikazali na zabavi, za katero se je "ozaljšal" tako, da si je okoli vrati obesil skata, žival, katere smrtonosni pik ga je ubil.

Nobena religija ni tabu
"Dolgoživa" satirična serija - trenutno poteka že enajsta sezona - se je do sedaj znesla že nad številnimi znamenitimi osebami iz različnih zgodovinskih obdobij. Med temi so se znašli tudi devica Marija, muslimanski prerok Mohamed ter s scientologijo obsedeni Tom Cruise. Ravno epizoda o scientologiji je bila tista, ki je k odhodu od projekta South Park spodbudila igralca Isaaca Hayesa, ki je posojal glas liku šefa. Hayes je zatrdil, da je serija postala zelo brezčutna, kar zadeva verska prepričanja.

Brezčutnost, omenjena še enkrat
Brezčutnost pa je tudi beseda, ki se je znašla v obtožbi, ki jo je na ustvarjalce South Parka "vrgla" nevladna organizacija Mediawatch, ki pregleduje in z vidika človekovih pravic in svoboščin kritično presoja medijske vsebine. Predstavnik Mediawatcha John Beyer je tako po poročanju BBC-ja izjavil, da je Sout Park postal grozno brezčuten.