Film, ki je nastal po predlogi enega najbolj priljubljenih muzikalov, so prepovedali zaradi upodobitve transseksualnega lika, ki ga igra Iris Menas.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Film naj bi se začel predvajati 9. decembra v vseh večjih kinematografih, vendar pa v Savdski Arabiji in Kuvajtu, kjer velja stroga cenzura, film ni dobil zelene luči. V drugih arabskih državah so cenzorji zahtevali reze določenih delov filma, vendar je Disney zahtevo zavrnil, poroča Hollywood Reporter.

Sorodna novica Umrl je velikan Broadwaya Stephen Sondheim, avtor besedil Zgodbe z zahodne strani

S podobnimi težavami se je Disney srečal že pri filmu Večni studia Marvel (2021), v katerem sta se poljubila istospolna lika. Film so zaradi prizora le začasno prepovedali v arabskih državah, saj je Disney pozneje pristal na cenzuro.

Kot poroča Guardian, je spolna identiteta transseksualnega lika Anybodys v novi različici filma bolj jasna kot v predhodnih verzijah. Spolna identiteta lika v filmu ni nikoli neposredno razkrita, lik ima tudi veliko več minutaže.

Transseksualnost je v večini arabskih držav še vedno prepovedana ali velja za nemoralno
V večjih filmskih studiih zadnja štiri leta niso producirali filmov s transseksualnimi ali nebinarnimi liki. Istospolna usmerjenost in transseksualnost je v večini arabskih držav še vedno prepovedana ali velja za nemoralno.

Sorodna novica Skrivnost uspeha Zgodbe z zahodne strani

Film oskarjevca Spielberga in scenarista s Pulitzerjevo nagrado Tonyja Kushnerja je prejel veliko pozitivnih odzivov, predlagan pa je bil tudi za več nominacij za oskarja.

Muzikal Zgodba z zahodne strani je broadwajska predstava, ki je znana po vsem svetu, vse od leta 1957, ko je bila prvič uprizorjena. Od takrat velja za svetovno gledališko uspešnico. Portretira generacijo na robu velikih družbenih sprememb, v središču pa je ljubezenska zgodba, navdahnjena s Shakespearovo klasiko Romeo in Julija.

Leta 1961 je nastal tudi film z glasbo Leonarda Bernsteina ter v režiji Jeroma Robbinsa in Roberta Wisea, ki je prejel deset oskarjev. Muzikal pripoveduje zgodbo o rivalstvu in mladi ljubezni leta 1957 v New Yorku.