Jette Ostan Vejrup v Češnjevih kolačkih igra osamljeno hotelirko. Foto: AGRFT
Jette Ostan Vejrup v Češnjevih kolačkih igra osamljeno hotelirko. Foto: AGRFT

Produkcija kratkih filmov na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je priznana in neredko uspešna tudi v mednarodnem okolju; študentski filmi redno nagrade dobivajo v tujini (še prejšnji mesec je bil denimo kratki dokumentarni film Lane Bregar Tudi jaz vidim nagrajen na Lošinju, v Portu in Zagrebu).

Televizija Slovenija bo na drugem programu predstavila cikel kratkih filmov, ki so jih študenti ustvarili od leta 2015 naprej – vsega skupaj bo na sporedu okrog petdeset del, gledali pa jih bomo v ponedeljkovih "paketih" po tri ali štiri naenkrat. Cikel je nastal kot posledica dolgoletnega sodelovanja med AGRFT-jem in nacionalno televizijo, ki je soproducent pričujočih projektov.

Filmi se bodo predvidoma zvrstili do sredine marca, cikel pa se začenja že danes ob 22.35 s trojčkom Češnjevi kolački (2019), Riot Ana (2015) in Iva, 24 (2018).

Češnjevi kolački nas v 19 minutah popeljejo v življenje Lilijane (Jette Ostan Vejrup), prikupne gospe, ki se z osamljenostjo spopada na svojstven način. Je lastnica, upraviteljica in sobarica manjšega hotela – torej edina zaposlena v njem. Vsakemu gostu nekaj ukrade, ponavadi osebne premete brez velike vrednosti, ki jih zamenja z doma narejenimi češnjevimi kolački. V hotel še zadnjič pred upokojitvijo pride Konstantin (Svetozar Cvetković), nekoč uspešen, zdaj pozabljen dramski pisatelj. Med njegovim obiskom sta si vedno bolj naklonjena, ko Konstantin po naključju odkrije Lilijanino skrivnost. Film je režirala Mateja Rokavec, scenarij zanj pa je napisala skupaj z Nino Kuclar Stiković.

Riot Ana je romantična zgodba v režiji Klemna Berusa. V njej spoznamo Sandija (Tadej Koren Šmid) in Ano (Lucija Tratnik), nekdanja sošolca, ki po spletu naključij po več letih naletita drug na drugega. Njuni življenji sta si diametralno nasprotni: Ana je angažirana in hodi na proteste, Sandi je mlad bohem, ki spretno brenka po strunah svoje kitare. Sandiju je bila Ana všeč že kot sošolka in zdaj simpatija do nje le še narašča. Sta svetova, v katerih živita, predaleč vsaksebi ali pa lahko ljubezen premaga vse?

Film Iva, 24 osvetli tematiko depresije med mladimi ljudmi. Foto: AGRFT
Film Iva, 24 osvetli tematiko depresije med mladimi ljudmi. Foto: AGRFT

Iva, 24 je portret izgubljene made ženske (Urša Kavčič), ki se bori z depresijo. Njeno stanje je odraz negotovih časov, ki jih živi zadnjih nekaj generacij mladostnikov na prehodu v zrelost in samostojno življenje odraslih. Ivo skrbi, da ji tudi diploma ne bo pomagala do dobre službe in ujame se v spiralo svojih skrbi. Ko skoraj že obupa, ji pomoč ponudi najboljša prijateljica. Film je napisala in režirala Hanna Szentpeteri.

Kratki filmi študentov Agrft-ja