Sorodna novica Deset nominacij za Manka, za oskarja nominiran tudi bosanski film

Precej redka so leta, ko večina nominacij, ki predstavljajo določeno presenečenje, prinaša pravzaprav pozitivno presenečenje. Leto 2020 je bilo že tako ali tako v številnih pogledih zelo posebno, večina filmov se je pogledala kar z domačega kavča, zato pač ni pretirano presenetljivo, da je Netflix odnesel največ nominacij, piše Associated Press (AP).

Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

V vsej zgodovini oskarjev, ki jih podeljujejo od leta 1929, je bilo do letos nominiranih zgolj pet žensk za najboljšo režijo, pri čemer nikoli ni bila nominirana več kot ena na leto. 93. oskarji nekoliko popravljajo to neslavno statistiko, saj sta v igri za ta kipec Chloe Zhao za Nomadland (Dežela nomadov) in Emerald Fennell za Promising Young Woman (Obetavna mladenka).

Sorodna novica Obetavna mlada ženska: Maščevanje, ime ti je ženska

Kljub temu nekateri opozarjajo, da te nominacije še nikoli ni bila deležna temnopolta ženska, kot navaja AP, bi lahko letos nominirali Regino King za režijo filma One Night in Miami (Ena noč v Miamiju). Sicer pa je kipec v tej kategoriji do zdaj osvojila le ena režiserka, in sicer Kathryn Bigelow za The Hurt Locker (Bombna misija) v letu 2009.

Kdo je sploh glavni igralec v Judas and The Black Messiah?
V primeru filma Judas and The Black Messiah se po razglasitvi nominacij nemara marsikdo sprašuje, kdo je sploh glavni igralec. Tako Lakeith Stanfield kot Daniel Kaluuya sta namreč deležna nominacij za najboljšega igralca v stranski vlogi. Kaluuya je v filmu upodobil illinojskega vodjo Črnih panterjev Freda Hamptona, Stanfield pa informatorja FBI-ja, ki se je infiltriral v organizacijo v poznih 60. letih preteklega stoletja.

Glenn Close kot Mamaw v Hillbilly Elegy. Foto: IMDb
Glenn Close kot Mamaw v Hillbilly Elegy. Foto: IMDb

Nominacija za malino in oskarja za isto vlogo
Sicer ni nič nenavadnega, če je kateri od nominirancev v istem letu deležen tudi nominacije za malino, namenjeno največjim filmskim polomijam. To se je zgodilo na primer Sandri Bullock, ki je v letu 2010 ne le bila nominirana, temveč je celo prejela oskarja za glavno vlogo v filmu The Blind Side in malino za glavno vlogo v komediji All About Steve. Še redkeje pa se zgodi, da bi kakemu igralcu tako nominacijo za oskarja kot za malino prinesla ena in ista vloga.

Ta posebna čast je letos doletela Glenn Close za upodobitev Mamawe v Hillbilly Elegy. Gre za Netflixov film Rona Howarda, ki mu kritiki nikakor niso namenili besed hvale, kar pa očitno ni pretirano zameglilo pogleda na igralski vložek igralke. Omenimo, da 73-letna igralka kljub osmim nominacijam v preteklosti in številnim odličnim vlogam še ni prejela oskarja.

Sorodna novica Novice sveta

Kje je Tom Hanks?
Po mnenju nekaterih kritikov je Tom Hanks v filmu News of the World (Novice sveta) v režiji Paula Greengrassa odigral eno svojih najboljših vlog zadnjih let. Hanks je eden izmed igralcev, ki se ponašajo z največ nominacijami doslej, in sicer šestimi. V zgodovino pa se je vpisal tudi s tem, da je za glavni vlogi v filmih Philadelphia in Forrest Gump osvojil kipca v dveh zaporednih letih.

Vendar tudi tisti, ki so razočarani, da Hanks letos ni v igri za oskarja, poudarjajo, da bi njegova nominacija pomenila odstranitev katerega izmed drugih imen s seznama nominirancev (Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Gary Oldman in Steven Yeun), ki pa si po mnenju kritikov vsi po vrsti zares zaslužijo nominacijo, navaja AP.

Sorodna novica Nažgani

Očitno "več rund" za Vinterberga
Nemara največje presenečanje letošnjega leta je nominacija za najboljšo režijo za Thomasa Vinterberga in njegov Another Round (Nažgani). Danskemu režiserju je ta celovečerec prinesel že več nagrad, vendar na oskarjevko nominacijo za režijo ni računal. Kot je povedal sam, ob razglasitvi nominacij za režijo niti ni pozorno poslušal. "Bilo je popolno presenečenje. Seveda tega nismo nikakor pričakovali, v nas je vzbudilo ekstatične občutke in element slavljenja se je drastično stopnjeval." Sicer pa je ta celovečerec z Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi nominiran tudi za najboljši mednarodni film.

Sorodna novica Borat: Naknadni film

Večkratno prezrt film Spika Leeja
Med nominiranci v osrednjih kategorijah ni filma Da 5 Bloods Spika Leeja. Morda je imel Netflix letos preprosto preveč primernih kandidatov za nominacije ali pa je film ugledal luč sveta preprosto prezgodaj v letu 2020, piše AP. Za oskarja je nominiran le avtor glasbe Terence Blanchard. Vendar – kot opozarjajo kritični glasovi – so film o temnopoltih veteranih iz Vietnama popolnoma prezrli na zlatih globusih, ko ni prejel niti ene same nominacije. Glavnega igralca Delroya Linda niso prezrli le oskarji in zlati globusi, tudi ceh filmskih igralcev mu ni namenil nominacije.

Igralski nominaciji za ljubljenca občinstva
Pozitivno presenečenje pa za večino predstavljata nominaciji Marie Bakalove (Borat: The Subsequent Moviefilm) in Paula Racija (Sound of Metal), ki sta odigrala stranski vlogi. Marsikateri oskarjevski zanesenjak in filmski navdušenec je po pisanju AP-ja najverjetneje menil, da jima akademija ne bo namenila nominacij.

Nominirance v vseh 23 kategorijah sta v prenosu v živo razkrila zakonca Nick Jonas in Priyanka Chopra, 93. podelitev oskarjev pa je napovedana za 25. april.