"Film je iskrena zgodba o tem, kaj vse je pripravljen človek narediti za pozornost ljubljene osebe, ne glede na to, katerega spola je. Parada je film o strpnosti, razumevanju in o tem, da se lahko spoprijateljijo zelo različni ljudje, neodvisno od svoje spolne, narodne ali verske pripadnosti. Zato je Parada veliko več kot film o gejevski paradi. Sámo dejstvo, da je film koprodukcija Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije, pove veliko. Film je smešen in žalosten." - Srdjan Dragojević Foto: Kolosej
V iskanju primernih pomočnikov za zaščito Parade ponosa se homofobični nekdanji kriminalec in vojni veteran Limun obrne na nekdanje vojne sovražnike; z Mirkom se podata na nenavadno popotovanje od Hrvaške, prek Bosne in do Kosova. Foto: Kolosej

Komično dramo bodo predstavili v okviru tekmovalnega programa Panorama, v katerem se bo na Berlinalu zvrstilo okoli 50 filmov. Nemška prestolnica bo enega najuglednejših filmskih festivalov na stari celini gostila med 9. in 19. februarjem.

Parada se je znašla v prvi tretjini izbranih filmov, ki so jo po pregledu več tisoč filmov že objavili. Film je nastal v srbski, hrvaški, makedonski in slovenski koprodukciji; slovenski koproducent je Forum Ljubljana. (Ekipa je imela menda težave s pridobivanjem sponzorjev, v Srbiji so nekateri celo trdili, da jih je financiral "gejevski lobi", vendar Dragojevića to ni silno presenetilo, saj so, kot je dejal med obiskom Ljubljane, stalne teorije zarote srbska posebnost.)

Človekove pravice niso tema samo za dva dni v letu
V Srbiji je film doživel premiero 31. oktobra lani, sledile so premiere v vseh večjih mestih držav koproducentov - konec decembra tudi v Ljubljani. "Če govorimo o človekovih pravicah in pravicah istospolno usmerjenih le dan pred Parado ponosa in po njej, to nima učinka. Upam, da bomo s tem filmom spodbudili celoletno diskusijo in da se bodo človekove pravice vključile v šolske programe in učbenike. To je prava pot, da bi v prihodnjih letih v Srbiji lahko imeli parado brez zaščite policije," je ob tej priložnosti povedal režiser.

Kako organizirati parado ponosa s pomočjo homofobnih vojnih veteranov?
Parada na tragikomičen način pripoveduje zgodbo o dveh nasprotujočih si svetovih v današnji srbski družbi: o tradicionalni, konservativni in homofobični večini ter liberalni, moderni in svobodomiselni manjšini.

Natančneje povedano: gre za zgodbo o dveh homoseksualcih, Mirku (Goran Jevtić) in Radmilu (Miloš Samolov), ki skušata organizirati Parado ponosa v Beogradu, vendar naletita na srdit odpor nacionalistov. Radmilo sklene pakt z vojnim veteranom Limunom (Nikola Kojo), ki v zameno za organizacijo poroke s svojo dolgoletno ljubeznijo Biserko (Hristina Popović) ponudi varovanje parade.

Ključna osebnost srbskega filma
Dragojević je eden pomembnejših srbskih režiserjev generacije, ki je na prizorišče prodrla v 90. letih. Njegov prvenec je bila komedija Mi nismo angeli (1992). Z naslednjim filmom, vojno dramo Lepe vasi lepo gorijo (1996), je hkrati pretresel in navdušil kritike in gledalce. Sledili so Rane (1998), dogovor s studiem Miramax in selitev v ZDA. Po vrnitvi v Srbijo je posnel drugi del komedije Mi nismo angeli (2005) in zgodovinsko melodramo Sveti Jurij ubija zmaja (2009), ki velja za najdražji srbski film vseh časov.

S kom bo Parada tekmovala?
Sekcijo Panorama načeloma odpirata francoski in poljski film. Idignados režiserja Tonyja Gatlifa družbene pretrese in nemire predstavi skozi oči priseljenke, ki se sreča tako z gibanjem Occupy kot z revščino tistih, ki delijo njeno usodo. Elles, film poljske režiserke Malgoske Szumowske z Juliette Binoche v glavni vlogi, načenja vprašanje odnosov med spoloma. Na sporedu bodo še tajvanski film 10+10, francoski Death for Sale, avstrijsko-nemški Die Wand, irski Dollhouse in tako dalje.