Čeprav je bila na odru zbrana skoraj cela zasedba filma, je bil največjega navdušenja deležen
Čeprav je bila na odru zbrana skoraj cela zasedba filma, je bil največjega navdušenja deležen "Han Solo". Foto: AP
Ford s "princeso Leio", torej Carrie Fisher. Foto: AP
Takole so bile vrste za dvorano H videti deset ur pred velikim dogodkom. Foto: Twitter
Adam Driver je iz publike seveda dobil vprašanje, na kakšen način je njegov lik, skrivnostni Kylo Ren, povezan s Temno stranjo. Ne sme povedati. Foto: AP
Comic-Con
Novi lik, Baba Jo, je bil množici v dvorani sicer všeč, a niso bili niti približno tako navdušeni kot aprila ob razkritju žogastega robota BB-8. Foto: AP

"Prostora je žal samo za toliko ljudi, kolikor vas je," je režiser J. J. Abrams pozdravil osrednjo dvorano H, v katero se je strpalo več kot sedem tisoč obiskovalcev. "Kdo bi rad zdajle v živo videl koncert Vojne zvezd?" (Navdušeni kriki množice.) "Iz neznanih razlogov nam je mesto San Diego tole dovolilo." (Po predstavitvi je namreč publika na prostem za dvorano dobila še ekskluzivni koncert glasbe iz Vojne zvezd, ki so ga izvedli simfoniki San Diega.)

Okrogla miza je bila verjetno najtežje pričakovani dogodek cele konvencije: pred osrednjo dvorano H je bilo treba stati več dni, če si hotel biti med izbranci na notranji strani vrat. Filmska ekipa na odru se je tega očitno zavedala. "Je s Harrisonom vse v redu?" je moderator Chris Hardwick dražil publiko. "Zakaj ga kar sami ne vprašate?" Množica je v tem hipu složno prekršila strogo pravilo, ki prepoveduje vsako vstajajnje s sedežev, in nedavno poškodovanega igralca pozdravila s stoječimi ovacijami.

"Hej, sem sem prišel peš, tako slabo torej že ni," je svoje zdravstveno stanje povzel Ford, ki si je pred nekaj meseci zlomil gleženj in medenico, ko je s svojim malim letalom, ki ga je tudi pilotiral, treščil na igrišče za golf. Na okrogli mizi so se torej zbrali originalni Han Solo, Luke Skywalker in princesa Leia: Ford, Mark Hamill in Carrie Fisher.

Po 30 letih spet na začetku
"Moral bi se počutiti butasto," pravi Ford o svoji vrnitvi na snemanje Vojne zvezd po toliko letih. "To je bilo pred več kot 30 leti in od takrat sem odrasel. Ampak evo me spet na istem mestu. In, priznam, občutek je bil super."

Je torej na tihem kdaj premišljeval o tem, kaj se zgodi s Hanom Solom po zadnjem kadru Jedijeve vrnitve? "Ne, ker si nikoli nisem mislil, da se bo vse skupaj vrnilo kot blagoslov zame, ne pa kot nočna mora," je priznal. "Silno sem si oddahnil, ko sem prebral novi scenarij. Pred seboj sem imel nekaj, kar se mi je zdelo izjemno kvalitetno, dobro napisano, z zanimivim razvojem – vesel sem, da sem lahko del te zgodbe."

Leta ne prizanašajo nikomur
Do franšize je v preteklosti malo bolj mešane občutke izrazila Carrie Fisher, ki se v novem filmu prav tako vrača pred kamero. "Na neki način je bilo kot spominski preblisk. 'Vau, prav so imeli glede dolgoročnih posledic LSD-ja,' sem si mislila," se je pošalila zdaj. "Nisem si mislila, da se mi bo kaj takega še kdaj zgodilo. Ves čas sem se ozirala okrog, ali se ostali počutijo enako. Nekako je bilo kot v starih časih – samo, da smo tokrat videti nekam ... stopljeni. Ampak na dober način – stopljeni od Sile."

Okrogle mize se je udeležila širša ekipa: seveda režiser J. J. Abrams, predsednica Lucasfilma Kathleen Kennedy, pa soscenarist Lawrence Kasdan, da niti ne omenjamo mladih igralcev, ki se franšizi šele pridružujejo: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Domnhall Gleeson in Oscar Isaac.

Prvi odlomek: veliko spektakla, nič vsebine
Novi film, The Force Awakens, je trenutno v fazi montaže, pravi Abrams. Oboževalce v dvorani so za vztrajnost nagradili tudi s skoraj štiriminutnim filmčkom o zakulisju snemanja: natrpan je bil z eksplozijami, roboti in letečimi vesoljskimi plovili. Fenom je pokazal, da bo film narejen "po starem" in ne zgolj z računalniško animacijo, ni pa razkril ničesar o samem zapletu filma. So pa lahko tudi v živo spoznali nov lik iz sage: na oder je prikolovratil Baba Jo, nekakšna žival, podobna posušeni kameli; animatronično vesoljsko bitje je izza odra upravljalo pet ljudi.

Abramsova odločitev, da bo uporabil čim več rekvizitov in praktičnih posebnih učinkov, je seveda pomenila večji napor za igralsko zasedbo. "Rad bi se samo zahvalil J. J. Abramsu, da je šel snemat v Abu Dabi in da me je stlačil v uniformo stormtrooperja," je pripomnil John Boyega.

Pravih pilotskih izkušenj ne potrebuješ
Seveda pa čisto vse ni bilo vedno hiperrealistično, priznava Oscar Isaac. "Harrisona sem hotel preizprašati o pilotiranju, ali moram početi kaj posebnega in kako kar najbolj pristno upravljati plovilo. 'Vse skupaj je izmišljeno,' mi je zabrusil. 'Pa še v vesolju.'"