Kratki igrani film Kam podiplomske študentke filmske režije na AGRFT-ju je bil nominiran za študentskega oskarja v kategoriji tujega filma za študentsko nagrado Student Academy Awards Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti. Foto: Maksimilijan Sušnik
Kratki igrani film Kam podiplomske študentke filmske režije na AGRFT-ju je bil nominiran za študentskega oskarja v kategoriji tujega filma za študentsko nagrado Student Academy Awards Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti. Foto: Maksimilijan Sušnik
Filme si bo mogoče ogledati v Velenju, Slovenj Gradcu, Rogaški Slatini, Trbovljah, na Ptuju, v Šmarju pri Jelšah, Sežani, Izoli, Črnomlju, Kopru, Domžalah in Škofji Loki. Foto: Promocijsko gradivo

V tednu kulture se bo v slovenskih mestnih kinematografih, združenih v Art kino mrežo Slovenije, odvrtel program študentskih filmov pod naslovom Novi novi filmi. Prikazan bo izbor kratkih igranih in dokumentarnih filmov, ki so jih študentje ustvarili v zadnjih treh letih.

Ponekod se bodo občinstvu osebno predstavili tudi mladi avtorji, ki so bili za svoja prva dela že nagrajeni na domačih in tujih festivalih. Gre za prvo tovrstno obliko sodelovanja med Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in Art kino mrežo, katere vizija je, da preraste v vsakoletni dogodek.

Trije igrani in trije dokumentarni filmi
Film režiserke Katarine Morano, naslovljen Kam, govori o naključnem srečanju dveh žensk, ki se vsaka na svoj način ukvarjata z vprašanji življenja in smrti ter skupaj preživita dan.

Vid Hajnšek je posnel film Tujca, ki spremlja Maja, sina politika, ki izgubi mamo in z njo glavno družinsko vez. Hladen odnos z očetom se stopnjuje do maščevanja, ki vodi v Majevo osamosvojitev.

Prespana pomlad Dominika Menceja pa govori o Jasni, katere svet je naenkrat postal drugačen ali pa je bil tak že od nekdaj.

Nikolaj Vodošek v dokumentarcu Cesar pripoveduje zgodbo Nika Kaiserja, ki je lastnik velikega avtoodpada, gostinec, hotelir, kipar in županski kandidat, ki se kljub težavam, s katerimi se spopada, vztrajno bori za boljši jutri.

Dokumentarec Rejnica Mihe Možine pa prikazuje življenjski krog rejnice Bernarde skozi preplet preteklosti in prihodnosti usodnih odločitev.

Prikazan bo še dokumentarni film Simona Intiharja z naslovom Peter Bossman dobrodošel, ki spremlja prvega temnopoltega župana v vzhodni Evropi.

Celotni razpored projekcij si lahko pogledate tukaj.

Sicer pa je Art kino mreža združenje 27 kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije. Projekcije pa se bodo zvrstile v dvanajstih izmed njih med 2. in 8. februarjem.