Ustanovitelj filmskega festivala Sundance Robert Redford. Foto: Reuters
Ustanovitelj filmskega festivala Sundance Robert Redford. Foto: Reuters
Sundance Film festival 2014
Eno izmed prizorišč priljubljenega filmskega festival: dvorana Egyptian. Foto: Reuters
Sundance Film festival 2014, Miles Teller, Whiplash
Festival je odprl film Whiplash, ki pripoveduje zgodbo o džezovskem bobnarju (igra ga Miles Teller), ki si želi uspeha v glasbeni industriji, pri čemer mu pod prste neusmiljeno gleda njegov učitelj, ki ga igra J. K. Simmons. Scenarij je napisal 28-letni Damien Chazelle, ki je film tudi režiral. Na lanskem Sundanceu je bil prikazan njegov istoimenski kratki film. Foto: Reuters

"Naša naloga oz. vloga je poiskati prostor in ustanoviti platformo, da lahko novi glasovi na nov način skozi neodvisen film pokažejo svoj pogled na svet," je ob začetku festivala dejal 77-letni igralec in režiser Robert Redford, ki je festival tudi ustanovil.

Seveda se ob začetku festivala, ki se je začel le dan po objavi nominacij za oskarje, igralski in režiserski veteran ni mogel izogniti vprašanju, ali je razočaran, da ga ni na seznamu nominirancev. Za svojo vlogo v drzni, nemi monodrami o spopadu človeka z naravo Vse je izgubljeno je namreč veljal za resnega kandidata za nominacijo za glavno moško vlogo. "Bi bilo super biti nominiran? Seveda bi. A me ne moti, da nisem, in zaradi tega nisem vznemirjen," je bil kratek Redford, ki že ima doma dva oskarja, in sicer za režijo.

Prvi dan je veliko pozornosti požel dokumentarni film The Green Prince. Govori o Palestincu, ki postane izraelski vohun, posnet po resničnih dogodkih. Prvi dan so predvajali tudi film Lilting, ki pripoveduje zgodbo o kitajski materi, ki se med žalovanjem za umrlim sinom, ki je bil homoseksualec, naveže na sinovega ljubimca.

Bogato bero filmov bo sklenil Rudderless
Na letošnjem festivalu bo premierno prikazanih 100 filmov in 11 dokumentarnih filmov, ki si jih bo ogledalo okoli 50.000 obiskovalcev. Med drugim bodo na ogled drama Laggies, v kateri igrata Keira Knightley in Sam Rockwell, komedija Frank z Michaelom Fassbenderjem in Maggie Gyllenhall ter A Most Wanted Man režiserja Antona Corbijna, v katerem igrajo Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe in Robin Wright. Festival se bo sklenil 26. januarja s filmom Rudderless režiserja Williama H. Macyja.

Izbirna komisija festivala je imela izredno zahtevno delo, saj je morala izbirati kar med več kot 12.000 filmi, kolikor se jih je prijavilo na festival.

Lani nagrada za Golubovićeve Kroge
Na lanskem festivalu sta nagrado žirije in občinstva prejela film Fruitvale in dokumentarni film Blood Brother (Krvni brat). Južnokorejski film Jiseul, kar v narečju otoka Jeju pomeni krompir, je dobil prvo nagrado žirije za najboljši mednarodni dramski film. Posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu je prejel celovečerni film režiserja Srdana Golubovića Krogi.