Finančne podrobnosti v povezavi z nakupom niso bile javno razkrite. Foto: Amazon
Finančne podrobnosti v povezavi z nakupom niso bile javno razkrite. Foto: Amazon
Sorodna novica Na Comic-Conu razkrili napovednik TV-serije Gospodar prstanov

Podjetje Embracer je kupilo holding Middle-earth Enterprises, ki ima pravice za knjige, videoigre, igre, igrače, tematske parke in gledališke produkcije, povezane z najslavnejšima literarnima deloma J. R. R. Tolkiena. Del pogodbe je tudi predkupna pravica za druga literarna dela, povezana s Srednjim svetom in avtorizirana od Tolkienovih dedičev – primarno sta to zbirki Silmarillion in Nedokončane zgodbe, ki sta izšli po Tolikenovi smrti 1973.

Zakaj ni kupil Amazon?
Ko so pravice postale razpoložljive za nakup, je marsikdo pričakoval, da jih bo pograbil Amazon in si tako zagotovil možnost za gradnjo imperija, povezanega s Srednjim svetom. Leta 2017 so namreč plačali 250 milijonov dolarjev, da so pridobili pravice za snemanje visokoproračunskega preddela Gospodarja prstanov, ki so ga naslovili Rings of Power (Prstani moči) in na Amazonovo platformo Prime prihaja 2. septembra. Za to serijo so se pogajali neposredno s Tolkienovimi dediči.

Podjetje Embracer, ki ima od začetka letošnjega leta že pravice za družabne igre in karte, povezane z Gospodarjem prstanov, je potrdilo, da so odprti za "transmedijske priložnosti" za svojo intelektualno lastnino.

Podjetje Middle-earth Enterprises je finančno udeleženo pri prihajajočih vsebinah, tudi pri seriji Prstani moči, pri animiranem filmu The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (prihaja leta 2024) in pri mobilni igri The Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth.

"Druge priložnosti vključujejo dodatne filme o ikoničnih likih, kot so Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel, Eowyn in druge osebe iz literarnega opusa JRR-ja Tolkiena. Oboževalcem bomo ponujali nove priložnosti, da ta fiktivni svet raziskujejo prek igrač in drugih izkušenj."

Embracer sicer ustvarja predvsem igre za namizne računalnike in konzole, a se v zadnjem času širi tudi v druge medije. V maju so kupili tudi studio, ki je imel v lasti franšizo Tomb Raider.