Tri dni za tem, 16. marca, bo celovečerec sklenil letošnji Festival dokumentarnega filma v Ljubljani.

Iz filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Foto: Haidy Kancler
Iz filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Foto: Haidy Kancler

Film se dogaja v afganistanskem mestu Bamjan, kjer Zakia, Fatima in Fariba sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj. Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje.

"Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj spopadejo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustven tobogan z neprijetnimi posledicami," so film opisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

V filmu nastopijo Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič in Ines Vrabič. Film so snemali v Afganistanu, Sloveniji, Avstriji in na Finskem. Producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija, Flair Film iz Avstrije in Kinocompany iz Finske. Sofinancirali so ga Slovenski filmski center, Avstrijski filmski inštitut, FISA Avstrija, Cine Tirolska filmska komisija, Finska filmska fundacija, YLE Finska, Al Jazeera in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Iz filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Foto: Haidy Kancler
Iz filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Foto: Haidy Kancler

V sekcijo odprti horizonti kratkih filmov pa se je med deset filmov uvrstil kratki dokumentarni film Sutherland avtorjev Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec. Kratki dokumentarni film v nizu impresij predstavi motive bremena, greha in počitka s slike z versko tematiko Široka in ozka pot, da bi izrazil neenakosti, ki še vedno opredeljujejo belo in temnopolto skupnost v južnoafriškem mestu Sutherland. Film je v celoti financirala produkcija Dvoika.

Sorodna novica Slovenski študentski film prvič na canskem festivalu

Diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad (2019), ki ga je podpisal Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec pa je pri njem sodelovala kot soscenaristka in direktorica fotografije, je bil prvi slovenski film, ki se je leta 2020 uvrstil v tekmovalni program filmskih šol Cinefondation v Cannesu. Producent filma je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, sofinancer filma pa SFC.

V sklopu festivala bo od 11. do 19. marca potekala tudi profesionalna filmska tržnica Agora, znotraj katere se bo predstavil projekt Dežela šarplaninca režiserke Petre Seliškar. Zarif je petnajstletni ovčji pastir iz družine Zekirov, ki živi v tradicionalni vaški skupnosti Jabolčište ob vznožju Šarplanine v Severni Makedoniji. Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Petra Pan Film in sofinanciranjem SFC-ja ter francoskega Cinéphagea in makedonskega PPFP Doela.

Prav tako se bo predstavil manjšinski projekt Quixote's Camera – 10 Letters from Beyond Light nemške režiserke Cordelie Dvorák. Gre za nemško, slovensko in grško koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.