Mestece z 9.300 prebivalci v zvezni državi Vermont je moralo najprej lobirati, da se je sploh 

lahko udeležilo tekmovanja, nato pa zmagalo. Foto: Reuters
Mestece z 9.300 prebivalci v zvezni državi Vermont je moralo najprej lobirati, da se je sploh lahko udeležilo tekmovanja, nato pa zmagalo. Foto: Reuters
Simpsonovi in Matt Groening
Na slovesnosti pred premiero je Matt Groening ob zvokih uvodne pesmi iz tv-nanizanke Simpsonovi nagovoril zbrane s Homerjevim 'Woo-hoo!' Foto: Reuters
Homer na sprehodu po domačem mestu
Za tri sobotna predvajanja so razdelili okrog 600 vstopnic, prednost so imeli domačini. Nekateri so si omislili celo tetovaže s Simpsonovimi, drugi pa so se naokrog sprehajali z maskami. Foto: Reuters

Novoangleško mestece z 9.300 prebivalci je z ustvarjalcem rumene družinice Mattom Groeningom na čelu s ponosom pričakalo prvi izlet televizijske risane družine na velika platna.

Ulice mesteca so bile zaprte za promet, po njih so se sprehajali oboževalci, oblečeni v like iz Simpsonovih, modrolasi navdušenci pa so se pulili za vstopnice za eno izmed treh predstav v springfieldskem gledališču z 212 sedeži. Prvo izmed štirih so si namreč lahko ogledali samo povabljenci.

Simpsonovi v Vermont s 15.367 glasovi

Brock Rutter iz vermonstke filmske komisije je veliko preimero označil za "večjo od Elvisa in Beatlesov skupaj". Kot je znano, je vermontsko mestece dobilo največ glasov v anketi časopisa USA Today in v tekmi za premiero premagalo Springfielde po ZDA - natančneje v zveznih državah Colorado, Florida, Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Missouri, Nebraska, New Jersey, Ohio, Oregon in Tennessee.

Vermontski Springfield si je premiero zagotovil s 15.367 glasovi in premagal illinojskega soimenjaka, ki je prejel 14.634 glasov. Springfieldčani so navdušeni, saj si je njihovo mestece končno priborilo tudi mesto na zemljevidu.

Poseben sladoled, posebno pivo
V soboto so bili Simpsonovi v Springfieldu zares prisotni povsod. Na slovesnost je prišlo kakih 2.000 ljudi, kar je sicer precej manj od 10.000 napovedanih. Nad glavno mestno ulico je visel napis: "Dobrodošli v Springfield, Vermont, dom Simpsonovih." Zraven so bili narisani trije glazirani rožnati krofi - že odgriznjeni, seveda.

Izložbe trgovin so bile polne likov iz risane tv-nanizanke, oboževalci pa so se sladkali s posebej za to priložnost izdelanim okusom sladoleda Duff & D'oh-Nuts s podpisom priznanega izdelovalca Ben & Jerry's, na voljo pa je bilo tudi posebno pivo Duff iz vermontske pivovarne Magic Hat.

Zabaven in prisrčen film
Kaj pa film? Prvi navdušenci, ki so si ga ogledali, so o njem govorili samo v presežnikih. Menda je zbir najboljšega iz vseh let predvajanja nanizanke na televiziji ter zares zabaven in prisrčen.

Kmalu bodo lahko sodbo o filmski različici Simpsonovih podali tudi slovenski gledalci, saj zabavna družina kmalu prihaja tudi v tukajšnje kinematografe.