Skupno ima enajst grammyjev in 42 nominacij. Foto: EPA
Skupno ima enajst grammyjev in 42 nominacij. Foto: EPA

Ikonična popavtorica je že večkrat dejala, da želi režirati celovečerni film. Na filmskem festivalu v Tribeci na začetku tega leta je rekla: "Bilo bi tako fantastično nekaj napisati in režirati."

Sorodna novica Taylor Swift: Folklore

Njen 15-minutni film All Too Well, priredba njene skladbe iz leta 2012, je trenutno kvalificiran za tekmo za oskarjevske nominacije, poroča ameriški portal IndieWire. Pred kratkim je režirala dva videospota za pesmi Anti-Hero ter Bejeweled z novega albuma Midnights. V slednjem so med drugim nastopile oskarjevska zmagovalka Laura Dern in sestre iz zasedbe Haim.

Že od leta 2010, od skladbe Mine, je tesno vpletena v režijo in produkcijo svojih videov. Sorežirala je že vse videospote z albuma Lover, The Man pa velja za njen samostojni režijski prvenec.

V zadnjem času se je večkrat pojavila na filmskih festivalih, nedavno pa jo je Variety izbral, da se pojavi skupaj z režiserjem Martinom McDonaghom v njihovi seriji Directors on Directors.

Že ob izidu albuma presenečenja Folklore, ki je izšel med epidemijo, je bila jasna glede filmskih vplivov, ki so zaznamovali album, omenjala je Johna Cassavetesa in Noaha Baumbacha. Kot je dejala, sta prav onadva vplivala tudi na njen kratki film s Sadie Sink in Dylanom O’Brienom v glavnih vlogah. V ZDA so ga predvajali v kinematografih v večjih mestih, na festivalih v Tribeci in Torontu pa je bil projiciran celo v 35-milimetrskem formatu. Obe projekciji je pevka spremljala še z nastopom v živo.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Mislim, da sem si dopustila, da naredim ta skok v ustvarjanje igranega kratkega filma, ker to ni glasbeni video; vsega smo se lotili drugače kot pri snemanju na 35 milimetrov in vseh odločitvah, ki so bile sprejete, da bi ustvarili te like in se potopili v ta svet," je na festivalu Tribeca povedala o filmu, ki se osredotoča na spomine na toksično razmerje in zlomljeno srce.

Med intervjujem za Hollywood Reporter je rekla, da bi rada zamenjala življenje za kakšen dan z režiserjem, kot je Guillermo del Toro: "Predstavljajte si, da imate to domišljijo, to vizualno besedišče in ta osupljivi opus," je opisala. "Imeti tako raznolik razpon pripovedovanja zgodb, a vsakemu filmu nekako dati svoj značilni umetniški odtis."

Sorodna novica Ameriški senat bo zaradi Taylor Swift raziskal domnevni monopol družbe Ticketmaster

Prav Del Toro je pred kratkim komentiral njeno režijsko pot. "Zelo uspešna režiserka je, neverjetno artikulirana in globoka v tem, kar poskuša narediti in kaj bo naredila." Razkril je, da sta se pred kratkim srečala, da bi govorila o vizualni umetnosti in izmenjala nekaj predlogov za branje, poroča WMagazine.

"Imava veliko, veliko skupnih interesov. In njeno zanimanje za pravljice in mite ter izvor pravljic je zelo globoko. Dal sem ji nekaj knjig, za katere sem mislil, da bi bile zanjo zanimive – med njimi, kar je zelo pomembno, knjigo, ki sem jo uporabil pri ustvarjanju Panovega labirinta z naslovom Znanost pravljic, ki govori o pravljičnem izročilu," je njegove besede povzela WMagazine. Njen glasbeni video Bejeweled je navdihnila pravljica Pepelka.

Taylor Swift se kmalu odpravlja na prvo turnejo po petih letih, naslovljeno Eras (Obdobja), in zajema albume, kot so Lover, Folklore, Evermore in letošnji Midnights. Začne se marca 2023.