Pogled na oboževalce, ki se trudijo dobiti vstopnice za njen koncert, je bilo zanje neznosno. Foto: AP
Pogled na oboževalce, ki se trudijo dobiti vstopnice za njen koncert, je bilo zanje neznosno. Foto: AP

Ameriška zvezdnica Taylor Swift je pred kratkim napovedala prvo koncertno turnejo po Združenih državah Amerike po petih letih, a se je zalomilo že pri predprodaji vstopnic. Čeprav je družba Ticketmaster pevki zagotovila, da težav ne bo, ni zmogla obvladati navala povpraševanja, na podlagi katerega bi po njeno lahko napolnili 900 stadionov.

Sorodna novica Oboževalci Taylor Swift pred dilemo: izpustiti koncert ali za vstopnico odšteti (do) 28 tisočakov?

Že registrirani oboževalci so se med nakupom več ur borili z računalniškimi motnjami, vstopnice so bile kmalu razprodane, prodaja širši javnosti je bila preklicana, v nadaljnji prodaji pa so cene dosegle tudi do 28.000 ameriških dolarjev.

Dogajanje je pritegnilo tudi pozornost ameriških politikov. Po spodletelem upravljanju prodaje je namreč več politikov izrazilo zaskrbljenost glede prevlade podjetja za prodajo vstopnic, ki se je leta 2010 združilo z družbo Live Nation, ki organizira različne dogodke, poroča Guardian.

Potem ko so njegov urad zasule pritožbe Swiftiesov (uradno ime oboževalcev pevke), je generalni državni tožilec Tennesseeja Jonathan Skrmetti dejal, da bo sprožil preiskavo o varstvu potrošnikov v podjetju. "Visoke vstopnine, motnje na spletnem mestu in odpovedi, ki so jih doživele stranke, kažejo, kako prevladujoč položaj podjetja Ticketmaster na trgu pomeni, da se podjetje ne sooča z nobenim pritiskom, da bi se nenehno izboljševalo," je dejala senatorka Amy Klobuchar.

Prodajalec vstopnic je zanikal kakršno koli protikonkurenčno prakso

S tem je napovedala, da bo protimonopolna komisija ameriškega senata organizirala zaslišanje o pomanjkanju konkurence v državni industriji prodaje vstopnic, in kako združitev živega zabavništva in industrije prodaje vstopnic škoduje strankam in umetnikom. Datuma ali seznama prič še niso razkrili.

Klobuchar sicer zagovarja, da ministrstvo za pravosodje navezo Live Nationa in Ticketmasterja ob morebitnih nepravilnostih prekine. "To je opomnik, da ima Ticketmaster monopol," je na družbenem omrežju Twitter zapisala kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez in ob tem poudarila, da se združitev Ticketmasterja in Live Nationa nikoli ne bi smela zgoditi, po njeno bi ju morali ločiti.

Prodajalec vstopnic je zanikal kakršno koli protikonkurenčno prakso, dokazov o sistemskih kršitvah odloka o soglasju glede združitve, ki ga je leta 2010 podpisalo ministrstvo za pravosodje, po njegovo ni. "Ticketmaster ima pomemben delež trga storitev prodaje vstopnic zaradi velike vrzeli, ki obstaja med kakovostjo našega sistema in naslednjim najboljšim," so sporočili iz podjetja.