Organizatorji letošnjega Sundancea festival opisujejo s samostalnikom, ki ga na prvi pogled ne bi povezali z neodvisnim filmom: zrelost. Foto: Reuters
Organizatorji letošnjega Sundancea festival opisujejo s samostalnikom, ki ga na prvi pogled ne bi povezali z neodvisnim filmom: zrelost. Foto: Reuters
Dakota Fanning
12-letna Dakota Fanning, ki se letos predstavlja s filmom Houddog, je zaslovela pred dvema letoma, ko jo je za promocijo filma Vojna svetov povsod okrog v naročju prenašal Tom Cruise.
Naša mala mis (Little miss Sunshine)
Film Naša mala mis, ki ga žirija lanskega festivala ni mogla prehvaliti, k nam prihaja konec januarja. Foto: Kolosej

Programski vodja festivala John Cooper skupno točko neodvisnih filmov na letošnjem Sundanceu vidi v tem, da gre za zgodbe o premagovanju ovir. V devetdesetih in na začetku novega tisočletja je mnogo filmskih ustvarjalcev svoj razhod s politiko velikih filmskih studiev podčrtalo s snemanjem nizkoproračunskih, mrakobnih zgodb o zatiranih posameznikih brez prihodnosti - zdaj pa je njihove ustvarjalne pubertete očitno konec. Po 25 letih se Sundance odpira novim temam in imenom.

Ozirajo se tudi čez mejo
Festival, nekakšen podaljšek Redfordovega filmskega inštituta v zvezni državi Utah, že 20 let v ospredje postavlja nove, sveže filmske ustvarjalce. Od 123 filmov, ki jih bodo predvajali letos, je rekordnih 25 neameriških. Film, s katerim se je vse skupaj začelo, simbolično ponazarja svež veter v programski shemi festivala: Chicago 10 je inovativna kombinacija dokumentarnega in animiranega filma.

Ugibanja o adutih
Vsako leto kritiki na Sundanceu "odkrijejo" nekaj filmov, ki nato postanejo veliko večje uspešnice, kot so jim pripisovali celo lastni studii. Lani je to doletelo film Naša mala mis (Little Miss Sunshine), ki v naše kinematografe šele prihaja, sicer pa je v svetu že prislužil 88 milijonov dolarjev. Letos menda ni enega samega favorita, ki bi posebej izstopal, je pa kar nekaj zanimivih "poslastic": Hounddog z 12-letno Dakoto Fanning v glavni vlogi je zgodba o zlorabljani deklici, Grace is Gone pa drama o možu (John Cusack), ki je ženo izgubil v iraški vojni. Kdor pa si želi čim več zvezd za ceno vstopnice, bo šel gledat Resurrecting the Champ, v katerem igrajo Samuel L. Jackson, Josh Hartnett in Teri Hatcher.

V Park Cityju v naslednjih desetih dneh poleg 80 tisoč ljubiteljev sedme umetnosti pričakujejo kar nekaj gostov, za katere bo treba razviti rdečo preprogo - Anthony Hopkins, Antonio Banderas in Lindsay Lohan so na primer že med njimi.

64 tekmecev za štiri glavne nagrade
V štirih glavnih kategorijah - neodvisni celovečerec, dokumentarec ter enaka v sekciji za neameriške filme - se bo predstavilo po 16 filmov; nagrade bodo podelili 28. januarja.