Posnetek s snemanja druge sezone televizijske serije Življenja Tomaža Kajzerja. Foto: RTV Slovenija/Ana Črešnar
Posnetek s snemanja druge sezone televizijske serije Življenja Tomaža Kajzerja. Foto: RTV Slovenija/Ana Črešnar

V Uredništvu igranih oddaj TV Slovenija z natečajem iščejo ideje za scenarije, ki jih bodo razvijali v kakovostne nadaljevanke, namenjene širšemu občinstvu. Z javnim anonimnim natečajem tako iščejo ideje za scenarije za dramske nadaljevanke oziroma nanizanke v petih do osmih epizodah, dolgih do 50 minut. Prijave bo ocenjevala tričlanska strokovna komisija, ki jo je na predlog Uredništva igranih oddaj TV Slovenija imenovala direktorica TV Slovenija, piše v natečajnem besedilu.

Besedilo natečaja, informacije o rokih in prijavne obrazce najdete na tej povezavi. Prijave so odprte do 25. marca 2024.

Prednost dajejo izvirnosti in potencialu ideje
"Na prvi stopnji za nas ni toliko pomembna kakovost scenarija ali izkušenost scenarista, prednost dajemo izvirnosti in potencialu ideje, saj že nekaj let scenarije razvijamo po t. i. modelu writers room, pisateljske sobe, prilagojene našim razmeram," je pojasnil urednik Uredništva igranih oddaj TV Slovenija Jani Virk. Dodal je še, da sta obe najuspešnejši nadaljevanki v produkciji RTV Slovenija – Trilogija Jezero in Primeri inšpektorja Vrenka – "nastali po tem kopitu".

Upamo, da bomo z natečajem nagovorili k sodelovanju širok nabor nadarjenih scenaristov in opogumili tudi neuveljavljene, mlajše avtorice in avtorje, da se na natečaj prijavijo z novimi, svežimi idejami in v perspektivi prispevajo k razvoju kakovostnih slovenskih nadaljevank.

Jani Virk, urednik Uredništva igranih oddaj

Zgledovanje po trendih evropske produkcije dramskih serij
Televizija Slovenija uspešno sledi trendom evropske produkcije dramskih serij. V nedeljo, 4. februarja, se je sklenila druga sezona nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja, avtorja Petra Bratuše. Gre za serijo, ki je s svojo prvo sezono pred desetletjem orala ledino na področju slovenskih kakovostnih dramskih nadaljevank.

Sorodna novica "Alpski noir" Jezero v Sarajevu: "Odziv je bil lep, ljudje so navdušeni"

Z drugo sezono te serije je Televiziji Slovenija – kljub negotovi finančni situaciji – že peto leto zapored uspelo svojim gledalcem ob vstopu v novo leto ponuditi kakovostno igrano vsebino v slovenskem jeziku, so sporočili iz Uredništva igranih oddaj TV Slovenija.

Sorodna novica Primeri inšpektorja Vrenka najbolj gledana serija TV Slovenija v zadnjih 10 letih

V preteklih letih so v produkciji TV Slovenija nastale nadaljevanke, ki so doživele odličen sprejem pri gledalcih in se uvrstile tudi na festivale v tujini. Jezero (2019) s Sebastianom Cavazzo v glavni vlogi je bila prva slovenska nadaljevanka, ki se je predstavila na mednarodnem festivalu, in sicer na Sarajevskem filmskem festivalu leta 2020.

Prva sezona serije Primeri inšpektorja Vrenka (2021) z Dariem Vargo v naslovni vlogi pa je porušila rekord v gledanosti in postala najbolje gledana igrana serija na Televiziji Slovenija v tem tisočletju – vsako epizodo prve sezone si je v povprečju ogledalo 322.100 gledalcev, kažejo podatki RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research.