Napako, ki jo je zagrešil Oliver Stone, ko je skupino The Doors v filmu z istim naslovom predstavil veliko preresno, je treba popraviti. Člani skupine so zato odločili, da naj nastane nov film o njih in o njihovem leta 1971 umrlem članu Jimu Morrisonu. Foto:
Napako, ki jo je zagrešil Oliver Stone, ko je skupino The Doors v filmu z istim naslovom predstavil veliko preresno, je treba popraviti. Člani skupine so zato odločili, da naj nastane nov film o njih in o njihovem leta 1971 umrlem članu Jimu Morrisonu. Foto:
Jim Morrison
Skoraj 40 let po smrti Jim Morrison ostaja ena najbolj oboževanih osebnosti rockglasbe. Foto: EPA

Portret legendarne skupine, ki ga je leta 1991 predstavil sicer mojster političnega filma Oliver Stone, je še posebno razburil nekdanjega klaviaturista Doorsov Raya Manzareka. Film je skupino The Doors menda vzel preveč resno in tako poskušal iz nje narediti nekakšen 'spomenik', za kakršnega pa se člani niso nikoli zares imeli. Manzarek si je že ogledal 'surovo' različico dokumentarca, ki naj bi bil javnosti predstavljen že v prihodnjih šestih mesecih. Podrobnosti o filmu ni želel izdati, povedal je le, da bo predstavljenih veliko zares redkih izvirnih posnetkov. Povzemimo njegove besede: "Zares - to je bistvo filma. Še nikoli videno! To je anti-Oliver-Stone. To bo resnična zgodba o skupini The Doors."

Kako so snemali Light My Fire
Zvestim privržencem leta 1965 ustanovljene skupine, katere moč je 'tičala' predvsem v izredno karizmatičnem pevcu in izjemnem liriku Jimu Morrisonu, bo letos ponujenih več priložnosti za dopolnitev osebne filmske in glasbene zbirke, posvečene Doorsom. Na DVD-ju iz zbirke Classic Albums (Klasični albumi) je ravno izšel DVD, ki 'secira' glasbo in nastajanje ter druge podrobnosti, povezane s prvencem skupine The Doors. Gre seveda za album The Doors, na katerem je tudi brezčasna rockovska uspešnica in morda celo najznamenitejša pesem Doorsov sploh Light My Fire.

Morrisonov glas, nekaj mesecev, preden je dokončno utihnil
Manzarek je o filmu dejal, da omogoči izjemen pogled v vse, kar je povezano s tem albumom, saj o njem poleg članov skupine - Manzareka, bobnarja Johna Densmora in kitarista Robbieja Kriegerja - spregovorijo tudi studijski inženir Bruce Botnick in menedžer turnej Doorsov Bill Siddons, svoje mnenje pa podata tudi rockerja nekoliko mlajše generacije Perry Farrell in eden najpogosteje 'ponucanih' komentatorjev najrazličnejših dogodkov iz sveta rocka, sicer pa legendarni 'hardcorovec' in tudi pesnik Henry Rollins. Nedavno pa je izšel tudi CD Live in Pittsburgh 1970, na katerem so posnetki, ki so nastali na enem izmed koncertov povsem zadnje turneje izvirne sestave Doorsov. Jim Morrison je namreč umrl 3. julija 1971.

P. B.