"Spomin na premiero E.T.-ja v Cannesu pred 31 leti je še vedno eden najbolj živih v mojem spominu," je ob tej priliki pripomnil Spielberg. Foto: EPA
Spielberg ima sicer doma že dva oskarja za režijo (za Schindlerjev seznam in za Reševanje vojaka Ryana). Trije njegovi filmi - Jaws, E.T. in Jurski park - so bili ob premieri najbolj donosni filmi v zgodovini. Foto: EPA

Žirija bo dobitnika prestižne zlate palme izbirala na festivalu, ki bo letos na francoski rivieri potekal od 15. do 26. maja. Spielberg, ki je v Cannesu v preteklosti predstavil več svojih filmov, je nalogo, ki mu je bila zaupana, že opisal kot "čast in privilegij". "Nič ne presega mojega občudovanja festivala, katerega cilj je promocija mednarodnega jezika filmov ... Cannes je že šestdeset let platforma za odkrivanje in predstavljanje izjemnih filmov svetu."

V svoji 40-letni karieri je Steven Spielberg posnel že 27 filmov; z najnovejšim, biografsko zgodovinsko dramo Lincoln, si je prislužil 12 nominacij za oskarje, več kot kateri koli drug film letošnje bere. Na koncu je domov odnesel samo dva, med drugim tistega za najboljšo moško glavno vlogo (Daniel Day-Lewis). Spielbergov opus pokriva širok filmski spekter "med zabavo in resnim razmislekom o zgodovini, rasizmu in človeškem bistvu", so zapisali organizatorji festivala.

Thierry Fremaux, član organizacijskega odbora celotne prireditve, je še pristavil: "Zelo ponosni smo, da ga imamo v svoji sredi. Po zaslugi svojih filmov in prizadevanj, ki so mu pri srcu, je iz leta v leto v sami špici najboljšega, kar ponuja Hollywood." Še zanimiv podatek: čisto prvi celovečerec, kar jih je Spielberg kdaj posnel, Sugarland Express, je leta 1974 prišel v uradno selekcijo festivala; dobil je nagrado za najboljši scenarij. Antologijski E.T. - vesoljček je bil leta 1982 zaključni film festivala (in se je obenem v zgodovino zapisal kot čisto poslednji film, ki so ga predvajali v zdaj že zaprti dvorani palače Croisette).

"Leta '82 so se ob premieri E.T-ja med nama spletle vezi, kakršnih zlepa ne pozabiš," se spominja predsednik odbora Gilles Jacob. "Od takrat sem Stevena že večkrat prosil, naj bo predsednik žirije, a je bil vedno zaseden s snemanjem. Ko sem letos dobil sporočilo E.T. kliče domov, sem razumel in takoj odgovoril: 'Končno!'"

Lani je v Cannesu slavil film Ljubezen, melanholična drama Michaela Hanekeja, ki je nato prejšnji teden domov odnesla tudi oskarja za najboljši tujejezični film.