Za zdaj si lahko v arhivu 4D ogledate oddaji o Recepu Tayyipu Erdoganu in Vladimirju Putinu, oddaja o Mohamedu bin Salmanu bo na voljo od torka, 24. marca.

Televizija Slovenija v teh dneh v svojem arhivu za ogled odklepa številne dokumentarne filme, serije in druge oddaje. Z vsakim dnevom je na razpolago več vsebin, ki jih izpostavljamo tudi na MMC-ju.

Erdogan – izvoljeni sultan
Leta 1954 rojeni Recep Tayyip Erdogan je na oblast prišel kot borec proti korupciji. Sprva je obljubljal rušenje starega reda in zbliževanje z Evropsko unijo, sčasoma pa je začel vse bolj poosebljati pojem turškega avtoritarizma. Poskus državnega udara julija 2016 mu je omogočil, da je utrdil oblast in utišal opozicijo.

V istem letu so posneli tudi večkrat nagrajeno oddajo o njem. Dokumentarni portret predsednika Erdogana vsebuje intervju s Fethullahom Gulenom, obtoženim za organizacijo upora, pa tudi predstavitev Erdoganovih privržencev in nasprotnikov. To je analiza "despotske demokracije", ki jo gradi Erdogan v svoji 82-milijonski domovini.

Erdogan – izvoljeni sultan, francoska dokumentarna oddaja

Putin – novo carstvo
Nemogoče je razumeti današnjo Rusijo, če ne upoštevamo njene nedavne zgodovine – od zmage leta 1945 do razpada Sovjetske zveze, od bankrota leta 1998 do vojne v Čečeniji. Le zgodovina in geografija nam lahko pomagata razumeti megalomanske sanje vladarja, kakršen je 67-letni Vladimir Putin. Velika sprememba jezika Rusije na mednarodnem prizorišču od leta 2013 in izjemna Putinova priljubljenost v Rusiji nista naključje. To je le prvi korak v podrobnem načrtu, ki ga je zasnoval ta izjemni politik. Prihodnost Rusije je odvisna od trka med liberalnim Zahodom in politiki v Moskvi.

Dokumentarni portret pojasnjuje, zakaj je ta na videz nevaren, a kredibilen rezultat ključ za rešitev ruskih težav. Kaže, da je odziv kljub večinskemu mnenju v tujini pozitivno sprejet med vsemi, ki se čutijo oškodovane v novem svetovnem redu. Dokumentarec iz leta 2016 se sklene s slavno imitacijo Putina, s katero se je proslavil Klemen Slakonja.

Putin – novo carstvo, francoska dokumentarna oddaja

Mohamed bin Salman – princ z dvema obrazoma (od 24. marca)
MBS, kakor savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana imenujejo na Zahodu, je eden najvplivnejših mož v svoji domovini. Mnogi ga poznajo po čistkah na dvoru, s katerimi je utrdil svoj položaj, in po tem, da je državo povedel v vojno.

Kljub temu ga imajo mladi radi. Po več desetletjih jim je vrnil kinodvorane, koncerte pa imajo v Savdski Arabiji največje popzvezde. Več pravic je dal tudi ženskam, ki končno lahko vozijo avtomobile in v tujino potujejo brez spremstva. Dokumentarni portret poskuša razvozlati uganko, kakšen je pravi obraz tega priljubljenega 34-letnega kronskega princa.

Mohamed bin Salman. Foto: Reuters
Mohamed bin Salman. Foto: Reuters