Zvezdne steze imajo 50 let, a to ne pomeni, da jih imajo radi samo tisti, ki so z njimi odraščali. Foto: Reuters
Zvezdne steze imajo 50 let, a to ne pomeni, da jih imajo radi samo tisti, ki so z njimi odraščali. Foto: Reuters

Vesolje ... Poslednja meja. To so potovanja vesoljske ladje Enterprise. Njena pet let trajajoča misija, na kateri odkriva nenavadne nove svetove, spoznava nove oblike življenja in civilizacije ter pogumno pluje tja, kamor ni šel še nihče.

Zvezdne steze
false
Izvirna TV-serija ob prvem predvajanju ni bila uspešnica, pozneje pa se je zanimanje zanjo razraslo. Gledalce je navdušila paleta različnih likov na 5-letnem potovanju raziskovanja, spoznavanja novih svetov in novih kultur. Foto: Reuters
false
Kdo se ne bi hotel fotografirati na sedežu kapitana Kirka? Foto: Reuters

"Pri Zvezdnih stezah je v ospredju skupnost in oboževalci so zelo pomemben del tega. Sam sem oboževalec in če ne bi sedel na tej strani mize, bi bil najbrž na drugi strani," je za tiskovno agencijo Reuters komentiral igralec LeVar Burton, ki je bil v Zvezdnih stezah: naslednji generaciji komandant Geordi La Forge.

Na konvencijo je prišel tudi Adam Nimoy, sin pokojnega igralca Leonarda Nimoya, kultnega Spocka iz TV-serije. Adam je na tiskovni konferenci napovedal svoj nastajajoči dokumentarec For the Love of Spock. Oče in sin sta se projekta skupaj lotila leta 2014, prav zaradi bližajočega se jubileja (in zato, da bi dobila priložnost za to, da bi se bolj povezala). Nimoy starejši je umrl februarja lani.

Žrtev slave: Spockov sin
"Napetost v mojem odnosu do očeta je imela opraviti tudi s priljubljenostjo Spocka, z odzivom ljudi na Spocka. V resnici nisem več mogel hoditi z njim po ulici, vedno so naju napadli. Toliko pozornosti! Spock je bil všeč ogromno ljudem in oče je bil res zlahka prepoznaven. Težko je bilo, ko sem bil majhen, ker nisem mogel navezati stika z njim,"
se spominja Adam. "Mislim, da bi bil zadovoljen z dokumentarcem, kakršen je zdaj - zelo trdo je delal."

Najbolj priljubljena točka razstave, ki je odprta samo še danes, je brez dvoma replika kulise originalne TV-serije, kjer lahko oboževalci sedejo na kapitanov stol in se v njem fotografirajo. Znanstveniki iz Nase so se udeležili okroglih miz na temo raziskovanja vesolja, pošta pa je izdala serijo komemorativnih znamk.

"Vesolje, poslednja meja ..."
Izvirno serijo je ustvaril Gene Roddenberry, najbolj prepoznavna obraza 79 epizod pa sta bila legendarna William Shatner in Leonard Nimoy. Serija, ki se lahko pohvali z enimi izmed najzvestejših in številnih privržencev, je odprla pot celotnemu nizu poznejših predelav.

Po načrtovani, vendar nikoli uresničeni Zvezdne steze: Druga faza je v osemdesetih letih franšizo najprej obudila Naslednja generacija, ki je trekije k malim zaslonom priklenila med letoma 1987 in 1995 in postala najbolj gledana izmed vseh Zvezdnih stez.

Že leta 1993 so začeli predvajati serijo Zvezdne steze: Deep Space Nine, ki je bila, osredotočena na vojne, verske in politične teme, bolj temačnega značaja. Trajala je sedem sezon, v poveljniško vlogo pa prvič postavila Afroameričana (Benjamin Sisko, igral ga je Avery Brooks). V nasprotju z med gledalci slabo sprejetim Deep Space Nine je bil Voyager (1995-2001) vsaj na začetku precej bolj gledan, na koncu pa je imel prav tako osip. Zadnja v nizu malozaslonskih različic je bila Zvezdne steze: Enterprise, ki se je ohranila štiri leta, zaradi preslabega poznavanja pravil, ki jih je utrdila dolga zgodovina Zvezdnih stez, pa je med oboževalci naletela na mešane odzive.

Selitev na veliko platno
Alex Kurtzman stoji za prvima dvema filmskima predelavama, Zvezdne steze in Zvezdne steze: V temo, ki ju je posnel J. J. Abrams, Lucasova zamenjava pri prenovljeni franšizi Vojna zvezd. Štafeto je nato predal Justinu Linu (sam je bil namreč zaposlen z Vojno zvezd), ki je režiral letošnji film Zvezdne steze: Onkraj.

Vesolje ... Poslednja meja. To so potovanja vesoljske ladje Enterprise. Njena pet let trajajoča misija, na kateri odkriva nenavadne nove svetove, spoznava nove oblike življenja in civilizacije ter pogumno pluje tja, kamor ni šel še nihče.

Zvezdne steze