Foto: Slovenski filmski center
Foto: Slovenski filmski center

Filmska zgodba Treh tičic, režijski prvenec režiserke, animatorke, ilustratorke in umetniške direktorice Zarje Menart, bo v torek svojo svetovno premiero doživela na festivalu Krakowsky Festiwal Filmowy na Poljskem, le teden pozneje pa bo vključena tudi v glavni program festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu, sporoča Slovenski filmski center.

Foto: Slovenski filmski center
Foto: Slovenski filmski center

Tri tičice, tri tičice so morje obletele ...
Zgodba pripoveduje o modri ptičji ženi, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta. "V svojem animiranem prvencu sem želela poudariti plast ljudske pesmi, ki osvetljuje in daje pomen človeški izkušnji soočanja z mračnimi deli naše duše. Vsi se jih raje izogibamo in zanikamo njihov obstoj, a soočenje z njimi nam lahko prinese potrebni dušni mir in psihološko ravnovesje," pravi Zarja Menart, ki je poskrbela za režijo, scenarij, likovno podobo in animacijo kratkega filma. Kot montažerka je v filmu sodelovala Iva Kraljević, glasove so prispevali Zvezdana Novaković (tudi avtorica glasbe za film), Marija Kordež in Tatjana Brajer, oblikovalec zvoka pa je Julij Zornik.

"Film je osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi z naslovom ‘Tri tičice’, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi."

Nagrado DSAF-ja za najboljšo tehniko animacije so leta 2022 prejele Špela Čadež (levo), njena sodelavka Zarja Menart (desno), Anka Kočevar in Clémentine Robach za film Steakhouse. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt
Nagrado DSAF-ja za najboljšo tehniko animacije so leta 2022 prejele Špela Čadež (levo), njena sodelavka Zarja Menart (desno), Anka Kočevar in Clémentine Robach za film Steakhouse. Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt

Menart je že izkušena animatorka, saj kot glavna animatorka že desetletje sodeluje s Špelo Čadež, s katero je sodelovala pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri večkrat nagrajenih filmih Nočna ptica in Steakhouse. Za animacijo v filmu Tri tičice so bili ob Zarji Menart odgovorni še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Jencken, Andreja Goetz, Leo Černic in Ditiya Ferdous.

Foto: Slovenski filmski center
Foto: Slovenski filmski center

S Špelo Čadež pa je povezan tudi producent filma Tri tičice Finta Film, specializiran za produkcijo stop-motion animiranih filmov, narejenih v tehniki lutkovne animacije in kolažne animacije na stop trik mizi. Združevanje različnih slikarskih in ilustracijskih metod, kot so slikanje ali risanje s čopičem na folijo in papir, je bilo značilno za že omenjeni produkciji Steakhouse in Nočna ptica.

"Svetovna premiera na filmskem festivalu v Krakovu ter teden pozneje projekcija v glavnem programu najstarejšega festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu, je lepo priznanje za tankočuten in vizualno izredno bogat prvenec ustvarjalke, ki v drugih vlogah na področju animacije deluje že dobrih petnajst let," je v izjavi pred torkovo premiero zapisala producentka filma Tina Smrekar. "To je tudi priznanje za dobro povezovanje na področju animacije med Slovenijo in Hrvaško ter tudi znotraj širše regije, za kar gre velika pohvala Društvu slovenskega animiranega filma." Koproducent filma je RTV Slovenija, hrvaški koproducent je Draško Ivezić za Adriatic Animation, film pa so podprli Slovenski filmski center in Studio Viba film ter Hrvaški avdiovizualni center.