Ruben Östlund s svojo drugo zlato palmo v petih letih. Foto: AP
Ruben Östlund s svojo drugo zlato palmo v petih letih. Foto: AP
Sorodna novica Nagradi un certain regard za Vicky Krieps in francoski prvenec Najslabši

Režiser, ki je že leta 2017 zlato palmo osvojil za družbeno satiro Kvadrat, se je na podoben način tokrat pošalil na račun bogatih turistov na ladjah za križarjenje. S satiro gre tokrat šle dlje, poročajo prvi recenzenti: med drugim bomo videli Woodyja Harrelsona v vlogi marksističnega lastnika luksuzne ladje in prizor vsesplošnega bruhanja.

V konkurenci za glavno nagrado je bilo letos 21 filmov.

"Hotel sem, da bi se imeli ljudje ob odhodu iz dvorane o čem pogovarjati"
Östlund v tokratni hudomušni družbeni satiri "zdaj že v svojem kultnem slogu, ki vzbuja grozo, postavi mogotce in manekenke na ladjo za križarjenje, kjer njihov status nenadoma spodkopljejo nepričakovani dogodki", piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Naš cilj je bil, da poskušamo ustvariti vznemirljiv film za gledalce, z vsebino, ki spodbuja razmišljanje," je režiser povedal ob prevzemu kipca. "Hotel sem, da bi se imeli ljudje po odhodu iz kinodovrane o čem pogovarjati. Pri filmih je unikatno to, da jih gledamo vsi skupaj. Morajo nam dati torej temo za pogovor, pa tudi zabavati."

Cannes 2022 - nagrade

Zlata palma (palme d’or): Triangle of Sadness, r. Ruben Östlund
Grand prix: Close, r. Lukas Dhont in Stars at Noon, r. Claire Denis

Posebna nagrada ob 75-letnici Cannesa: Jean-Pierre in Luc Dardenne, Tori and Lokita

Nagrada žirije: Eo, r. Jerzy Skolimowski in Le Otto Montagne, r. Felix van Groeningen in Charlotte Vandermeersch

Najboljša igralka: Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider
Najboljši igralec: Song Kang Ho, Broker

Najboljša režija: Park Chan-wook, Decision to Leave

Najboljši scenarij: Tarik Saleh, Boy from Heaven

Zlata kamera (camera d’or): War Pony, r. Gina Gammell in Riley Keough

Zlata palma za kratki film: The Water Murmurs, r. Story Chen

Zar Amir Ebrahimi je upodobila novinarko v kriminalki Holy Spider režiserja Alija Abbasija; film je resnična zgodba o iranskem serijskem morilcu, ki je pobijal spolne delavke. Foto: AP
Zar Amir Ebrahimi je upodobila novinarko v kriminalki Holy Spider režiserja Alija Abbasija; film je resnična zgodba o iranskem serijskem morilcu, ki je pobijal spolne delavke. Foto: AP
Sorodna novica V Cannesu glavna nagrada za slovenski film v kategoriji kratkometražcev s TikToka

Grand prix dvema filmoma
Drugo najpomembnejšo nagrado, grand prix, je žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona prisodila kar dvema filmoma: romantični srhljivki Stars at Noon režiserke Claire Denis ter nežni drami o fantovskih letih Close, ki jo je režiral Lucas Dhont.

Nagrado žirije sta prejela filma Le Otto Montagne v režiji belgijskih zakoncev Felixa van Groeningena in Charlotte Vandermeersch ter film poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega z naslovom Eo. V filmu Eo 84-letni Skolimowski, velik zagovornik pravic živali, spremlja usodo osla od cirkusa do klavnice.

Najboljša igralka Zar Amir Ebrahimi v zgodbi o iranskem serijskem morilcu
Za najboljšo igralko je bila razglašena iranska igralka Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider. V filmu po resnični zgodbi, ki ga je režiral dansko-iranski režiser Ali Abbasi, igra neustrašno novinarko, ki poskuša razrešiti primer serijskih umorov prostitutk v svetem mestu Mašhad. (Zaradi nazornih prizorov spolnosti in nasilja film ni dobil dovoljenja za snemanje v iranu in je bil skoraj v celoti posnet v Jordaniji.) "Zgodba ni bila lahka, bila je ponižujoča (...) bila je tema, a je bil film. Zdaj stojim pred vami v noči veselja," je povedala ob prejemu nagrade, in poudaila, da film "upodobi vse, česar se ne da predvajati v Iranu".

Južnokorejski mojster Hirokazu Kore-eda je režiral južnokorejski film Broker, v katerem korejska družina išče dom za zapuščenega dojenčka. Za glavno moško vlogo je bil nagrajen Song Kang-ho, ki smo pred tremi leti gledali v Parazitu, dobitniku zlate palme. v svojem govoru se je zahvalil
Južnokorejski mojster Hirokazu Kore-eda je režiral južnokorejski film Broker, v katerem korejska družina išče dom za zapuščenega dojenčka. Za glavno moško vlogo je bil nagrajen Song Kang-ho, ki smo pred tremi leti gledali v Parazitu, dobitniku zlate palme. v svojem govoru se je zahvalil "vsem, ki cenijo korejski film". Foto: AP

Song Kang-ho: Po Parazitu bo naslednja velika uspešnica za igralca Broker
Za najboljšega igralca je bil izbran južnokorejski igralec Song Kang-ho za vlogo v filmu Broker. Film govori o ženski, ki odda nezaželenega otroka v "predal za posvojitev". Igralec, ki je zaigral tudi v z oskarjem in francoskim kipcem nagrajenem filmu Parazit, v filmu upodablja posrednika, ki poskuša dojenčka prodati družini. To je prvi južnokorejski celovečerec, ki ga podpisuje japonski veteran Hirokazu Koreeda.

Žirija je letos s posebno nagrado ovenčala belgijska režiserja Jean-Pierra in Luca Dardenne, ena redkih, ki sta zlato palmo osvojila dvakrat, najprej leta 1999 za Rosetto, nato še leta 2005 za dramo Otrok. Letos sta se predstavila s filmom Tori in Lokita o prijateljstvu afriških najstnikov, izgnanih v Belgijo.

Claire Denis je nagrado žirije osvojila z romantično srhljivko Stars at Noon.  Foto: AP
Claire Denis je nagrado žirije osvojila z romantično srhljivko Stars at Noon. Foto: AP

Najboljši režiser Park Chan-wook
Nagrado za najboljšega režiserja je prejel Park Chan-wook za film Decision to Leave, za najboljši scenarij pa je bil nagrajen Tarik Saleh s filmom Boy from Heaven - srhljivko, ki je postavljena v mošejo Al-Azhar v Kairu.

Nagrada zlata kamera, caméra d’or, je namenjena najboljšemu prvencu; letos sta jo osvojili Riley Keough in Gina Gammell z dramo War Pony, ki sta jo posneli v rezervatu Pine Ridge ter v sodelovanju s staroselskimi ljudstvi Oglala Lakota in Sicangu Lakota.

V glavnem tekmovanju so bila letos tudi nekatera razvpita imena, kot sta kanadski mojster grozljivke David Cronenberg s filmom Crimes of the Future in kontroverzni ruski režiser Kiril Serebrenikov s filmom o skladatelju Čajkovskem. Pet tekmovalnih filmov je bilo delo režiserk.

Častno zlato palmo je letos prejel ameriški igralec, producent, režiser in aktivist Forest Whitaker.

Večerno slavje se je začelo s podelitvijo častne zlate palme legendarnemu Forestu Whitakerju. Foto: EPA
Večerno slavje se je začelo s podelitvijo častne zlate palme legendarnemu Forestu Whitakerju. Foto: EPA

Slovenska udeležba v Cannesu
V Cannesu se je tudi letos predstavila slovenska filmska ustvarjalnost. Slovenski kratki film Love In Plane Sight Mateja Rimanića je prejel glavno nagrado na polju spletne platforme TikTok.

V rezidenčnem delu je Slovenijo med šestimi mladimi režiserji zastopala Katarina Rešek – Kukla s prvencem v nastajanju Fantasy. Na filmski tržnici pa je Slovenski filmski center predstavil prvenca Sare Kern Moja Vesna in Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami ter film Kapa Slobodana Maksimovića. Slovenska kinoteka pa je skupaj s še tremi partnerji zmagovalka evropskega programa Skupni projekt restavriranja.