Začenja se 28. Sarajevski filmski festival. Foto: sff.ba
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival. Foto: sff.ba

Na tokratnem Sarajevskem filmskem festivalu (SFF), ki se bo sklenil 19. avgusta, bodo prikazali 230 filmov iz 62 držav.

Natančen festivalski program
si lahko pogledate tukaj.

V tekmovalni program osmih igranih celovečercev se je uvrstil prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja, naslovljen Jezdeca, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstili dve slovenski stvaritvi: igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ana Nedeljković in Nikola Majdak ml.

Sorodna novica V igri za nagrado srce Sarajeva tudi televizijski seriji Leninov park in Dolina rož

Leninov park in Dolina rož med serijami
Tudi v tekmovanju za televizijske serije, ki so ga na festivalu uvedli lani, bo zastopana slovenska ustvarjalnost. Za nagrado srce Sarajeva sta iz Slovenije nominirani seriji Leninov park in Dolina rož, ki sta ju po istoimenskih knjižnih predlogah Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar. Obe seriji sta nastali v produkciji RTV Slovenija.

Zunaj konkurence bo Slovenija zastopana še z nekaterimi filmi in koprodukcijami.

Pet častnih src Sarajeva
Na letošnjem festivalu bodo častno srce Sarajeva podelili ameriškemu režiserju in scenaristu Paulu Schraderju, ukrajinskemu režiserju Sergeju Loznici, ki mu je posvečena tudi retrospektiva, danskemu igralcu Madsu Mikkelsenu, ameriškemu igralcu, režiserju in dramatiku Jesseju Eisenbergu ter švedskemu filmarju Rubenu Östlundu.

Film Praznik dela za sklep festivala
Prav Östlundov Triangle of Sadness (Trikotnik žalosti) bo torej drevi odprl letošnji festival in bo na ogled s še sedmimi filmi v okviru Open Air programa. Sarajevski filmski festival se bo končal prihodnji petek z novim filmom režiserja iz Bosne in Hercegovine Pjera Žalice, naslovljen Praznik rada (Praznik dela), in s podelitvijo nagrad.

Sorodna novica Na 27. filmskem festivalu v Sarajevu je slavila nemško-avstrijska Velika svoboda

Kdo je v Sarajevu slavil lani?
Na lanskem festivalu je srce Sarajeva za najboljši igrani film prejela Velika svoboda v režiji Sebastiana Meiseja, Georg Friedrich pa je za vlogo v tem filmu dobil nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca. Srce Sarajeva za najboljšo igralko so prejele kar tri igralke, in sicer Flaka Latifi, Era Balaj in Urate Shabani, ki so nastopile v kosovskem filmu z angleškim naslovom The Hill Where Lionesses Roar (Hrib, na katerem rjovejo levinje) v režiji Luane Bajrami. Srce Sarajeva za režijo pa je prejela srbska režiserka Milica Tomović za celovečerni prvenec Kelti.