"Film Jezdeca se ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi." Foto: Staragara

V tekmovalni program desetih izbranih kratkih filmov pa sta se uvrstila dva slovenska. To sta igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina in animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr.

Od slovenskih stvaritev se za nagrade tako letos potegujejo film, dvojica kratkih filmov ter tudi televizijski seriji Dolina rož in Leninov park. Leninov park je nominiran za najboljšo dramsko serijo, Nika Rozman in Sebastian Cavazza za najboljša igralca, Matevž Luzar pa s prvo epizodo Doline rož za najboljšega režiserja.

Filmski festival, ki bo letos potekal med 12. in 19. avgustom, bo predstavil filme v štirih tekmovalnih kategorijah, med njimi so igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Skupno se je na festival prijavilo 709 filmov, od tega 160 celovečernih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih in 140 študentskih, so sporočili organizatorji.

Sorodna novica Častno srce Sarajeva letos bije za Paula Schraderja

Častno srce Sarajeva letos prejmejo ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo, in švedski režiser Ruben Östlund, ki ga bodo nagradili za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

Med slovenskimi filmi v tekmovalnem programu na 28. filmskem festivalu v Sarajevu bo celovečerec Jezdeci. "V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadar koli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu spoprijemajo z vzorci, v katere so potisnjeni tako ali drugače. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi," je o svojem prvencu povedal Mencej.

Foto: Staragara
Foto: Staragara

Film bo imel v ponedeljek, 15. avgusta, ob 19. uri na festivalu svetovno premiero, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Film se dogaja leta 1999, ko najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in "se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel."

V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv, so vsebino povzeli na SFC-ju.

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažer Andrej Nagode, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka je Samo Jurca. Produkcijo je prevzela Staraga, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar.

Koprodukcijske hiše so hrvaški Antitalent, srbski Sense production, italijanska Transmedia, Novi film iz BiH-a ter slovenski NuFrame. Film so poleg Slovenskega filmskega centra sofinancirali Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdiovizualni center, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije - Julijske krajine.

Ivanišinov film Tako se je končalo poletje pripoveduje zgodbo o koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. Foto: Staragara
Ivanišinov film Tako se je končalo poletje pripoveduje zgodbo o koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. Foto: Staragara

Slovenska kratka filma, ki sta se uvrstila v tekmovalni program, bosta na festivalu doživela regionalno premiero v torek, 18. avgusta, ob 12.30 v tamkajšnjem Narodnem gledališču. Svetovno premiero pa bosta imela v tekmovalnih programih letošnjega 75. filmskega festivala v Locarnu.

Ivanišinov film po navedbah SFC-ja pripoveduje zgodbo o koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. "A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva." V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek.

Direktor fotografije je Gregor Božič, montažerja sta Matic Drakulić in Uja Irgolič, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Koproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom ter finančno podporo Mestne občine Maribor in Slovenskega filmskega centra.

Sorodna novica V igri za nagrado srce Sarajeva tudi televizijski seriji Leninov park in Dolina rož

O denarju in sreči je srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija. Zgodbo za film je napisala Ana Nedeljković, ki je poleg Leona Vidmarja in Nikole Majdaka Jr. tudi animatorka filma. Direktor fotografije je Nikola Majdak Jr., glasbo je napisal Dušan Petrović, oblikovalec zvoka je Julij Zornik.

"Hrčki živijo in dostojanstveno delajo v Hrčeklandiji, popolni državi s popolnim gospodarstvom. BDP neprestano raste, nezaposlenost ne obstaja, 100 odstotkov prebivalcev se izjavlja za srečne. A seveda kot vsak poskus nasilne ureditve popolne družbe ima tudi svet hrčkov svojo temno plat, ki jo postopoma odkrivamo skozi film," so opisali vsebino filma.

Glavni producent filma je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska koproducentka je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film, slovaški koproducent je BFilm. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Kot so še sporočili s SFC-ja, bodo uvrstitve preostalih slovenskih filmov v druge festivalske programe znane, ko bo program objavljen v celoti.